Bon dia de Sant Patrici!

Irlanda celebra avui la diada del seu patró enmig d'una greu crisi econòmica, que la situa com un dels països més castigats de la zona euro. Nació acostumada als embats més durs de la història, ben segur redreçarà el seu rumb. País admirable, no només per la seva selecció de rugbi, sinó també per la seva tenacitat en la defensa de la identitat pròpia. Agredits per les incursions dels anglonormands des del segle XII, els irlandesos han estat un dels pobles més resistents als embats externs. De fet, hi ha qui ha considerat la colonització d'Irlanda dels segles XVI i XVII com un veritable banc de proves (amb els excessos que tots coneixem contra els pobladors autòctons) de la posterior intervenció anglesa al Nou Món.

La pressió dels nouvinguts sobre les dures terres irlandeses constituí un factor de conflicte, que en temps d'Oliver Cromwell provocà la mort per fam de milers d'irlandesos, sotmesos ferotgement després de successives revoltes al llarg del segle XVI. Però, tot i tractar-se d'una societat on les rígides regles internes dels clans es mantenien amb innegable força, els Governadors anglesos de l'illa lamentaren sempre la capacitat d'absorció i integració dels immigrants anglesos dins la cultura i la societat irlandesa tradicional de manera que, en pocs anys, esdevenien "more irish than the irish".

Bon dia de Sant Patrici, doncs, i que, qui pugui, ho celebri en alguna de les excel·lents tavernes que els amics irlandesos regenten a Catalunya!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas