Catalunya no era un regne: i què?

De vegades caiem de quatre grapes en les provocacions dels nostres enemics. Un amic em reenvia la pàgina web d'Histocat, on s'apleguen testimonis documentals on s'anomena el nostre país amb l'expressió Regne de Catalunya. En realitat, es tracta de simples mencions de caràcter genèric. No, el nom oficial del nostre país era el de Principat de Catalunya i Comtats de Rosselló i Cerdanya. I no passa res, perquè el que compta és que Catalunya fou un estat dotat de plena sobirania compartida entre el monarca i la terra fins a l'ocupació borbònica d'inicis del Setcents.

Catalunya mantingué una mera dependència formal dels hereus dels reis francs fins al segle XIII. A la pràctica, però, es configurà com un territori lliure dotat de plena sobirania. El seu monarca, però, en ser-ho també del Regne d'Aragó i per tant ostentar ja el títol de rei, mai no tingué la necessitat de dotar "de facto" Catalunya d'aquesta distinció. Junts formaren i desenvoluparen amb l'adquisició de nous territoris (els Regnes de Mallorca i València) l'estructura confederal de la Corona d'Aragó.

Quan els nostres enemics diuen que Catalunya no fou un regne el que volen es dir que mai no exercirem la sobirania. Per replicar-los no cal entrar en el seu joc i discutir sobre si el nostre país tingué o no aquest títol. El que cal és demostrar-los (és ben fàcil), que Catalunya disposà d'un sistema polític propi de plena sobirania compartida amb el monarca, fins i tot el més complet en comparació amb el que desenvoluparen els altres tres territoris de la Corona d'Aragó que sí tenien la definició de Regne. Resumint en tres aspectes clau:
  • El rei i la terra aprovaven conjuntament a la Cort general l'única legislació de caràter general que podia aplicar-se al país.
  • El país disposava de la màxima instància de justícia i cap reu (fora dels eclesiàstics) podia ser extret fora d'aquesta jurisdicció per ésser jutjat.
  • Catalunya recaptava i gestionava la totalitat dels impostos generals que es recaptaven en el seu territori.

Comentaris

  1. A la capçalera dels manuscrits Jacme I s'anomena "Comte de Barcelona", però no era comte, ni del comtat d'Urgell, ni del d'Empúries, ni del de Foix, ni del de Pallars (que formaven l'antic principat de Catalunya, del qual ell n'era príncep). No ha existit mai el coronament d'un territori com a regne...senzillament territori esdevenia regne quan el seu senyor era coronat rei, així doncs, el "principat de Cathalunya" o conjunt dels diferents comtats, a partir de la coronació d'Anfós com rei, va esdevenir, de facto, el "Regne de Catalunya", com certifica el seu rei Jacme I.

    http://cataloniahistory.blogspot.com/search/label/21

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas