Per què el federalisme és inviable en termes històrics

Els catalans que encara es resisteixen a l'evidència que la responsabilitat més bàsica dels ciutadans que vivim aquí ens exigeix apostar per la plena sobirania i la constitució d'un estat propi, acostumen a arrepenjar-se darrerament en la idea federalista. És allò de, va vinga, no siguem tan dràstics, encara es possible una entesa. En un món happy flower, potser sí. El problema és que això, ara i aquí, és completament inviable. I de totes les causes que impedeixen que es faci realitat el projecte federal espanyol hi ha una de ben bàsica: la història de la construcció política d'Espanya ho fa impossible. Perquè, encara que molts no ho vulguin veure, la història condiciona poderosament el present.

Anem a pams. Castella va segrestar des de la baixa edat mitjana (encara abans de la unió dinàstica dels reis catòlics) la idea d'arrel romana d'una Espanya com a comunitat política oberta. Castella identificà l'antic tot amb la seva part i bastí des d'aleshores un projecte sistemàtic d'ocupació i anihilament de les altres realitats polítiques peninsulars (Granada, Galícia, les Canàries, Navarra, Portugal, Aragó i, finalment el País Valencià, Catalunya i les Illes Balears), sotmetent-les al seu dictat basat en la superioritat demogràfica i militar. Aquesta assimilació, executada de manera violenta, ha consolidat durant segles un substrat, compartit generació rera generació pels habitants de la major part de la península, que Castella, com a veritable Espanya, marcava les regles del joc i imposava les normes.

És en bona part per això que els federalistes espanyols que viuen a Catalunya no troben ningú a l'altra banda del fil telefònic. I si l'exemple hispànic encara no els convenç, és molt senzill: que pensin si existeix algun estat al món que hagi estat construït mitjançant el sotmetiment sistemàtic de les pròpies minories i que hagi aconseguit d'assimilar-les gairebé del tot amb un profund esperit centralista, però que finalment, conscient de l'error i cercant la lliure adhesió de tothom, hagi evolucionat en sentit federal. Cap ni un. Tots els estats federals que existeixen al món s'han creat originalment com a tals. Són constitutivament federals. Perquè en la construcció històrica dels estats, l'esperit federal no és un punt d'arribada, sinó un punt de partida.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Col·locats els regiments cal identificar la cinquena columna (#prouespoli)