Ves al contingut principal

Segueixo creient

Gir copernicà, prou significatiu, en la imatge socialista amb l'entrada en escena de la nova factoria Collboni. El pragmatisme mundà del duet Iceta-Zaragoza (el darrer producte, "la Catalunya que sap on va" era absolutament brutal com a crítica a l'avui blanc-avui negre nacional de CiU, tot i que la direcció del viatge a mi em sembli catastròfica) ha estat substituït abruptament pel to sobrenatural. Certament, caldrà un miracle per a que el PSC no s'estavelli (i de quina manera) en les properes eleccions autonòmiques de la tardor. La nova posada en escena l'hem vist aquest cap de setmana passat a Girona, amb la presentació de José Montilla com a candidat, per segona vegada, a la presidència de la Generalitat. I és que, en qüestions de fe, els espanyols diuen "a Dios rogando y con el mazo dando", és a dir que cal creure, però també posar-hi alguna cosa d'acció personal.

I clar, quan, tot i la faramalla habitual d'aquests actes, veus l'alçada del candidat, penses que ni Déu podrà arreglar les previsions. Com és possible que el PSC, un partit de milers i milers de militants i càrrecs, no tingui res millor a oferir a la societat catalana que un senyor que no té ni estudis universitaris. I que si no els tingués però almenys fou conegut per la seva capacitat emprenedora en l'àmbit social i econòmic... Però és que no ha fet res més que surar i pujar en el marc de la putrefacta estructura de partits que l'autonomisme ens ha regalat durant els darrers trenta anys. Així que insisteixo ni altíssim podrà (i crec que amb bon criteri, tampoc voldrà), arreglar-ho.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Avui, secció de successos. A risc de ser poc original, fa temps que penso que el símil no pot ser més exacte. Catalunya és com una dona maltractada. En la seva relació amb Espanya les coses ja no van començar bé. La unió no va ser el resultat de la seducció, de l'enamorament i de la descoberta inicial i foment posterior dels interessos comuns. No. La història entre els dos va començar, en una conducta pròpia d'altres èpoques, amb el rapte de la núvia. Després d'anys de mirar-se-la amb desig, aquell home, finalment, va fer-la seva, encara que fos per la força. Després, amb el pas dels anys, la cosa no ha fet sinó degradar-se més i més. Ell explica a tothom que li ha fet una cuina estupenda, on ella és la reina, bàsicament per tenir-li preparat el dinar a taula a l'hora convinguda. Naturalment, per mantenir-la ben lligada a ell, en molts moments, ha hagut de fer ús de la força. Una bona bufa de tant en tant. Per què? Perquè és seva i amb ella pot fer el que vulgui.

La m…

Cas / Coherència

CAS. De sobte, com acudint a l'avançada a la seva cita anual estiuenca, Gibraltar torna al centre de l'escena. Aquesta vegada, però, amb un caire diferent. Enmig d'una escalada de tensió superior a l'habitual d'un conflicte per l'aeroport guanyat al mar o la gestió de les aigües jurisdiccionals. El Brexit re-situa la qüestió: Espanya, malalta de nacionalisme carrincló, hi veu l'oportunitat de revertir la cessió feta al Regne Unit just quan aquest acabava de néixer. I per remarcar-ho, canviant tot el que havia dit fins al moment, s'obre fins i tot a acceptar una Escòcia independent al si de la Unió Europea. És així com, tres-cents anys després, el Cas dels Catalans retorna. L'oportunitat de desfer la traïció anglesa que va liquidar la sobirania catalana. Perquè, si cal deixar sense efecte l'article 10, per què no, també el 13 que empara la incorporació del vell Principat a Castella.
COHERÈNCIA. Fa uns quants anys que els anomenats socialistes cat…

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas

López-Fonta, Alejandro (empresari).
La pau i el progrés.
Dijous, a la matinal de la ràdio comtal, combat a mort entre Anna Ballbonna i Quico Sallés del costat dels bons patricis i Alejandro López-Fonta i Xavier Salvador arrapats al cantó fosc de la força. Entre altres motius, a compte de la memòria democràtica. Els primers, posant de relleu l’immens frau d’una Transició que està arribant ja al qüestionament dels drets polítics fonamentals; els segons, fent la lloança del període més llarg de pau i progrés econòmic de la història d’Espanya. Així s’hi refereixen. Trenta anys de pau i prosperitat: és exactament el que podria haver afirmat un ministre franquista l’any 1973. I és exactament per això que la Restauració borbònica de la Constitució del 78 ha estat incapaç de posar les bases d’una reconstrucció real d’Espanya. Confiem que la independència de Catalunya faci viable, via trompada, el gran canvi que els cal.

Oliveres, Arcadi (dirigent de Procés Constituent).
Denunciar la doble moral.