Si no ens volen, per què insistir-hi?

L'altre dia tornava en tren de Barcelona amb un alt càrrec del nostre Govern. Ell, "inasequible al desaliento", continuava amb la màxima del sector flower power del nostre establishment polític: hem de continuar intentant-ho amb els pocs espanyols oberts que queden. Em pregunto, fins quan consideren que caldrà que estavellem el país contra el mur una i altra vegada. Si, almenys, acceptessin fixar una data, més enllà de la qual, finalment, reconeguessin que continuar insistint fora un lamentable engany...

Portem tants i tants anys mirant, equivocadament, de fer-nos entendre. Equivocadament, perquè ells, al contrari del que molts autonomistes diuen aquí, ens entenen perfectament, el que passa és que volen una altra cosa! M'ha vingut al record una carta en castellà d'un viatjant, catalanista moderat, comentant la seva experiència a Saragossa durant el debat de l'Estatut de Núria als anys trenta:

"Al llegar se nota seguidamente un ambiente desagradable en contra de todos los catalanes, pues no bien hube salido de la estación se me acercó un mozo y me dijo si quería que le llevara la maleta, pero antes tenía que decirle si era o no catalán, en cuyo primer caso no podría efectuarlo. Me extrañé muchísimo de la inoportuna pregunta y le pedí me diera una explicación, a lo cual me dijo que lo hacía así porque los catalanes los consideraban separatistas y anti-españoles, y que ellos, los de Zaragoza, no podían admitir que llegaran viajantes de casas de Cataluña. Le contesté que era catalán, pero que era corredor de una casa de Córdoba, y un poco más sereno me tomó la maleta y me condujo al hotel, donde me esperaba otra ofensiva, pues al ir a comer se me preguntó si era catalán, y al contestar con la misma frase que al mozo de la estación, me indicó que fuera a cierta parte del comedor, pues de lo contrario hubiera tenido que sentarme a la mesa redonda donde estaban solamente los catalanes, a los cuales se los trataba como si fueran apestados..."

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas