Els desastres de la guerra contra Catalunya (VI)

Si bé el comandant de l'exèrcit ocupant de la ciutat de Barcelona el setembre de 1714, el mariscal duc de Berwick, pactà amb les autoritats municipals un compromís de respecte a les vides i hisendes dels defensors, el cert és que les noves autoritats borbòniques, obviaren qualsevol limitació i aplicaren una repressió sense contemplacions, adreçada especialment als caps militars de la resistència. Una vegada desmantellat el sistema constitucional català, calia assegurar que les previsibles revoltes dels bons patricis no gaudissin d'una direcció experta i de prou coordinació. Les fortificacions reials d'Hondarríbia, la Corunya, Segòvia i Pamplona foren el destí dels caps militars detinguts.

Sobre les condicions d'empresonament d'Antoni de Villarroel, després d'un intent de fugida, el capità general de Galícia afirmava el següent el 1717: "los he hecho poner en los calaboços o encierros que estaban, con dos cerrojos en las puertas y sus cerraduras fuertes, y en la ventanilla que tenían, echar la puerta fuerte que la tapa toda, por lo que ni ven luz ni tienen otra comunicación que la vez que se abre la ventana por donde se les da la comida". Per a alguns dels bons patricis, les condicions de reclusió seran letals, com ara en el cas de Joan Bordes: "que de los dies anyos que ha que está preso [diu ell mateix] los tres primeros estubo en una bodega que chorraba l'agua por no tener texado, y quando lo ixieron, el suplicante estaba tullido".

Quan la pau definitiva de 1725 entre els borbons i l'imperi permeti l'alliberament definitiu dels presoners, molts d'ells seran ja autèntiques desferres humanes, després de tants anys de captiveri. El mateix Villarroel morirà el febrer de 1726 a la Corunya, sense haver-se pogut moure del llit des del seu alliberament. Encara que al Memorial Democràtic no en vulgui saber res, aquests bons patricis empresonats i torturats també mereixen memòria.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas