Fer la renda

Aquests dies m'he posat a fer la declaració de renda. Tenia una certa mala consciència per no haver-la pogut lliurar la primera setmana d'obertura del procés. La meva dona, però, assenyada com sempre, em va recordar que no calia córrer, que l'any passat havíem cobrat els dos la devolució al mes de novembre. Ja no ho recordava. Acostumat a aquelles agressives campanyes d'eficiència administrativa, en les quals a principis de juny es donaven xifres i percentatges elevadíssims de devolucions, encara mantinc la tendència a córrer.

Però la veritat és que sí, que ja no cal. Com em recordava una companya de feina amb la sagacitat que normalment acompanya les dones, fins que l'Estat no cobri la segona part del lliurament dels contribuents que paguen, no retornarà els diners als qui mereixen devolució. Tant entra, tant surt. Això vol dir que, posem per cas, els diners que t'han retingut innecessàriament el gener d'un any, no te'ls retornen fins el novembre de l'any següent, és a dir, 23 mesos més tard. Jugada mestra, que demostra que la caixa està molt i molt escurada.

Aquest any, a més, fer-la resulta encara més engrescador, amb les expectatives vigents de retallades de salari i prestacions. Signar fulls i més fulls. Baixar a la caixa, lliurar-los i esperar el part. L'any passat, se'm va acudir protestar perquè era juliol i encara no havia cobrat i l'administració d'hisenda em van contestar amablement amb un bonic ofici en què, educadament, em contestaven que em posés tranquil, que tenien sis mesos per fer-ho. I efectivament, just abans que legalment haguessin de compensar-me amb interessos, la devolució va entrar, plàcidament, al meu compte corrent. Aquest any, no les tinc totes.

Comentaris

 1. Doncs, jo m'he trobat amb la molt grata sorpresa de ser de sobte multimilionari i, per tant, haig de pagar 1.600 €. Suposo que seran molt ben repartits entre l'exèrcit, els capellans (només catòlics!) i altres bestieses.
  Total, com que estic amb mitja pre-jubilació, resulta que entre els dos bàndols de les dues nòmines, el fet ha estat que totes dues nòmines han quedat amb la mínima retenció possible. No m'hi havia fixat amb aquestes collonades i ara haig de pagar.... a l'últim dia!!
  Fot molt perquè tots veiem la manera tan eficient com ho apliquen.
  De vegades la independència ja no la desitjo per a que ens deixin en pau, la desitjo també per no haver de sentir-me tan ridiculitzat.

  ResponElimina
 2. Pere, deixa de martiritzar-nos amb el teu spampropagandistic del teu bloc! si tens l'ego baix no és culpa nostra...

  Gràcies

  ResponElimina
 3. Pere, no pateixis, traslladaré la teva admonició a l'altre Pere. Disculpa'l, pensa que està molt engrescat en la difusió d'aquest nou bloc...

  ResponElimina
 4. ESTIC INTRIGAT..!!!

  QUÈ ÉS DE LECTURA OBLIGATÒRIA AQUEST BLOC???

  ...COM QUE HI HA QUE SE SENT MARTIRITZAT, NO DEU PODER EVITAT DE LLEGIR-HO, ENCARA QUE LI RESULTI DESFAVORABLE, QUNA LLÀSTIMA.
  ÀNIMS, AMB UNA MICA DE FORÇA DE VOLUNTAT ES POT FER..., ES POT DEIXAR DE LLEGIR-LO.

  A MI TAMBÉ EM PASSA, NO PUC DEIXAR DE LLEGIR-LO. PERÒ A MI MAGRADA I NO EM MARTIRITZA, ANS AL CONTRARI.

  MOLT BON "BLOC",
  SALUT I ENDAVANT COMPANY!!!

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas