L'assassinat de Pau Claris

Avui es compleixen 370 anys de la jornada del Corpus de Sang de 1640, episodi clau de la Revolució catalana que encapçalà, del punt de vista institucional el canonge urgellenc Pau Claris i Casademont, diputat eclesiàstic de la Diputació del General de Catalunya. Bon dia, doncs, per recordar la seva figura. Si bé historiadors com ara Josep Sanabre o John H. Elliott, entre altres (tot seguint fonts franceses), havien apuntat la possibilitat que Pau Claris, mort el febrer de 1641, hagués estat assassinat per agents al servei del rei Felip IV de Castella, darrerament aquesta tesi ha rebut nou suport documental.

Antoni Simon Tarrés fa alguns mesos publicava l'obra "Pau Claris, líder d'una classe revolucionària" (Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2008), on repassa la simptomatologia de la seva malaltia (d'una setmana de durada, fins a la defunció) descrita en les fonts coetànies, fins arribar a la conclusió que li fou administrada "aigua tofana, també coneguda per 'acqua di Napoli', un verí barreja d'arsènic i herbes força emprat als segles XVII i XVIII, i, aleshores, difícil de detectar". La hipòtesi ve encara reforçada pel fet que (segons un cronista contemporani) el secretari personal del canonge, Rafael Nogués, va morir amb símptomes semblants i al mateix temps que Pau Claris, el que fa pensar que fou enverinat compartint-ne els àpats. No era la primera vegada que el rei i els ministres de Monarquia hispànica avalaven o directament ordenaven l'execució d'un cap rebel, com bé sabien als Països Baixos.

Comentaris

  1. Gloriosos avantpassats del Borbó de torn....!!
    Se li hauria de lliurar un memoradum dels seus avis. A l'actual rei dels espanyols, per la gràcia de Franco, li caldria fer-se passar un petit referendum -que segur que el passa a l'Espanya!-, a veure quants en treu a favor seu a Catalunya.
    Els primers anys de la suposada democràcia espanyola, em vaig a arribar a creure -pallús de mi!!- que l'arribaria a fer aquest referendum. En aquell moment, fins i tot, hauria aprovat a Catalunya per golejada. El curiós del cas és que ara seria fins i tot legal....!!!

    ResponElimina
  2. Los traidores eran ajusticiados sin miramientos...es lo que había...asi nacen los martires...

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas