"Gallina de piel"


Sóc poc sentimental, però reconec l'impacte emocional que m'ha causat la fotografia dels convocants de la gran manifestació del 10 de juliol a Barcelona. Aplega representants d'entitats i associacions, dels principals partits i sindicats, així com personalitats de l'àmbit de la cultura i la comunicació. M'ha arribat no pas per la gent que hi surt a la instantània, sinó sobretot, pel fet que hagin volgut posar per a la posteritat al Fossar de les Moreres, al costat de l'església de Santa Maria del Mar de Barcelona. Brutal.

És la resposta a una nova agressió contra la nostra nació. M'ha fet venir al pensament sobtadament un altre moment cabdal de la nostra història. Aquell que recrea l'amic Oriol Jonqueres (potser el cito massa?) en explicar el col·lapse dels fossars de la ciutat de Barcelona durant el setge borbònic de 1713-1714. De quina manera, plens a vessar aquells cementiris, calia tornar a reobrir les tombes per cavar una i altra vegada un nou pis a sota, a fi d'encabir els homes, les dones i els infants que queien arran de les malalties i del foc enemic, en els combats davant les muralles o en els atroços bombardejos sobre la població civil.

I resulta que avui, gairebé tres-cents anys després, en un lloc de memòria tan extraordinari (quan hi posarem una formació de guàrdia permanent?), continuem demostrant que hi som, que resistim. Ja sé que no són tots els que hi són i que en manquen molts d'altres. Però és només la força d'un símbol, d'una imatge. A mi em fa pensar, abans de res, abans de qualsevol altra consideració de facció, un fet incontestable: que no han pogut amb nosaltres. Que tot i el seu odi i una persistent voluntat de domini no ens han destruït. Que molts han perseverat generació rera generació en la lluita. Que altres ens hem incorporat per construir una gran nació. I que la llibertat plena és, finalment, a tocar de dits.

Comentaris

 1. Tot sia, no ja per nosaltres, sinó pels qui, de manera molt anònima, hi han deixat la pell per mantenir una cultura, símbols i economia pròpies del nostre país.
  Em ve a la memòria persones tan pròximes com l'extingida Editorial Aymà (primera època) que va ser símbol d'una manera de no claudicar mai davant de l'agressió sistemàtica de l'espanyolisme-franquista. És evident que aquests volen resurgir de nou, avalats per una ficció, comèdia de "sainete", de justícia venjadora de tantes llibertats que ens prenem, d'una guerra que van començar i que no saben ni com acabar-la: ara, ens segueixen perseguint amb aquests altres mitjans economico-juristes.

  Ahir, em van sorprendre molt gratament, com a l'emocionat Patrici Granollachs, tota aquesta colla de ciutadans conscients de la responsabilitat del moment actual, com d'aquell moment que jo deia abans de l'Editorial Aymà.
  Passats uns dies, uns mesos o, a tot estirar, uns anys, ja ningú no se'n recordarà d'ells, socialment. Quedarà, però, el seu camí traçat pels qui l'han de seguir, esperem que definitivament, aquesta vegada.

  Ara, ja tenim un poder econòmic en marxa; un de polític movilitzat; i, socialment, periodistes i representants d'entitats en marxa. Ens cal, encara, un moviment judicial català, potser el cos més difícil de moure. No m'estranya, però. S'han d'atrevir i actuar... si no ho estan preparant ja des del silenci i discreció que els cal per no haver d'anar a la garjola de pet...

  Això és reconstruir país de debò!!

  ResponElimina
 2. Parlant del Rei de Roma...!
  Aneu a l'Avui Digital d'avui i mireu el que diuen els juristes de portar el TC a Estrasburg.

  Sembla com si ens sentissin.........!!

  http://avui.elpunt.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/190589-una-pirueta-legal-per-dur-lestatut-a-europa.html

  ResponElimina
 3. Dels que surten en aquesta foto, alguns em fan més por que una pedregada. Per això és tan important que hi assistim amb estelades, perquè sinó alguns ho convertiran en un "clam en defensa de l'Estatutet" i serem vilment instrumentalitzats.

  ResponElimina
 4. Aquesta manifestació es una trampa, comprovat, CIU i PSC s´estan mobilitzant per organitzar viatges en autocar d´arreu de Catalunya, els independentistes hauriem d´anar per separat, és molt fàcil, les estelades, h´arribat l´hora que la societat civil s´organitzi, tenim l´eina (internet). Faig una crida als Bons Patricis.

  ResponElimina
 5. Els independentistes el que hauríem de fer, vist i escoltat fa uns minuts el 3/24 i com el sr. Montilla està dirigint i manipul.lant el "cotarro" no acceptant lemes, estelades ni res més que una senyera, és fer una flashmob dance enoooorme darrera seu i que es vegi a tot el mon i que el deixi amb dos pams de nassos.

  ResponElimina
 6. Molt bona la teva observació sobre la foto i l'escena on s'ha fet. Realment bona i necessària.

  ResponElimina
 7. Molt bona la idea de posar una formació de guàrdia permanent al Fossar de les Moreres!
  Qué et sembla si tanmateix proclamem la Diada del Soldat Català Desconegut?

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas