Les nostres Constitucions

Víctor Ferro, nascut el 1936, fill de l’exili català a l’Uruguai, amb la seva obra El Dret Públic Català. Les Institucions a Catalunya fins al Decret de Nova Planta (Eumo, 1987), constituí un veritable revulsiu durant les darreres dècades del segle XX en el procés de revalorització de la història del sistema institucional català, bastit amb paciència, peça a peça, durant cinc segles, fins a la sagnant ocupació borbònica del nostre país. Ara que un llibre recent del mediàtic Hèctor López-Bofill ha posat novament damunt la taula la història del nostre constitucionalisme (terme segrestat en el debat públic pels espanyols, en referència a la seva Constitució, no pas a les nostres), no em resisteixo a reproduir en aquest bloc, a tall d'homenatge algunes frases de les conclusions del llibre clàssic de Víctor Ferro. Resulta especialment pertinent en els temps que corren, tenint en compte que els amics del Tribunal Constitucional espanyol han dit que no gaudim de drets històrics:

“No, les institucions de Catalunya no es neuliren amb el pas del temps ni s’apagaren amb l’absència dels sobirans. Tampoc no s’enrunaren per l’acció de forces internes que les haguessin minades i dutes al col·lapse, sinó que caigueren derrotades pel pes superior de les armes estrangeres [...] Fa estrany que, si prescindim de l’evocació exaltada i, sovint, inexacta dels mers noms d’unes institucions, la restauració cultural catalana hagi descurat un tresor tan carament i tan exemplarment defensat pels nostres avantpassats, amb el record del qual eixordaria el món qualsevol altre poble que el pogués reconèixer com a seu. Creiem que s’ho paga d’estudiar allò que fou una especialitat del nostre poble i que arribà a constituir-ne una característica nacional, fins al punt que tota una generació ofrenà la seva vida no per defensar-lo per a ells sinó per protestar, en benefici de llurs descendents, de la seva segura expoliació”.

Comentaris

 1. Bon dia senyors.

  http://www.eldebat.cat/cat/viewer.php?IDN=72757

  ResponElimina
 2. Molt bona entrada, és cert. Sembla com si haguéssim volgut ser espanyols. I s'ha de repetir cada dia, Ens van conquerir, i no hi ha volta de full.

  ResponElimina
 3. i jo hi afegiria com a lectura recomanada el llibre d'en Caius Perellada "Corona d'Aragó, denominació impròpia de l'estat Català medieval", Rafael Dalmau Editor, Barcelona, 2002. Són d'aquelles coses que s'han de saber i que ens ajuden a saber d'on venim i ens donen força i ens fan ser orgullosos de esser catalans.

  ResponElimina
 4. Ahir, vaig estar amb una trobada informal d'un polític independentista. Tots els que hi erem allà respiravem un aire tranquil, sabent tots on volem anar i que, en aquell moment no es tractava, ni molt menys de fer cap proclama. Era un fi de curs, diguem-ne. Doncs, bé! Hi va aparèixer una atabalada que es va voler ficar amb mi, potser per la meva més que centenèria edat o no sé què, exigint-me que un partit concret s'aclarís d'una vegada per proclamar demà mateix la indepen.! Sort que vaig entrellucar dos amics que, pobres, els vaig ficar al mig d'aquella histèrica, culte, però molt ignorant de les estratègies que cal per aconseguir una fita.

  Avui, en Carod ha presentat a l'Avui un decàleg (encertat o no) dels punts estratègics que cal complir per ser capaços d'assumir una independència. Doncs, bé. La quantitat de bestieses que li han dedicat una infinitat d'exaltats indep. (nosaltres!!) al seu escrit, fa pensar que, efectivament, hi ha ganes d'independ., però que també hi ha molta irreflexió, poca maduresa mental. Sé que m'arrisco a rebre totes les blasfèmies possibles, però cal dir-ho! Tinc la mateixa impressió d'estar veient els mateixos exaltats falangistes i militars d'Espanya insultat-me, com abans quan Franco era viu. I, és que els extrems es troben!

  Que ningú s'atabali i que tothom treballi amb fermesa i no hagi de provocar cap vergonya alièna amb cap de les actituds que prengui cadascú! Si ens atabalem, per dir-ho suaument, l'únic que aconseguirem, serà fer-ho fàcil als unionistes i la policia d'Espanya.

  I no es tracta d'això, oi?? Tinguem serenitat i maduresa mental per poder guanyar. Permeteu-me una comparació amb el futbol: Ens hem d'assemblar a qui....? Doncs, això!!

  ResponElimina
 5. Ara toca alegria, per què no? Entreu-hi i disfruteu!!

  http://www.lafotoquegira.com/Maniestatut/ManiEstatut.html

  ResponElimina
 6. Aquest altre enllaç no crec que hagi circulat gaire i és digne de ser llegit.

  http://www.publications.parliament.uk/pa/cm/cmedm/100714e01.htm

  Bona nit

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas