Els desastres de la guerra contra Catalunya (IX)

Decidit Felip IV de Castella a ocupar la capital del Principat, les tropes dels seu comandant en cap, el marquès de los Vélez abandonaren Tortosa riu amunt el 7 de desembre de 1640. Després d'un dia de plàcida marxa trobaren un primer obstacle en la vila del Perelló. Poc més de trenta famílies l'habitaven. Les notícies de l'avenç de la tropa castellana, però, havien aconsellat dones i nens refugiar-se a la veïna població de Tivissa. La major part dels homes, però, decidí abandonar tota esperança de resistència al formidable exèrcit castellà. El Perelló havia refet les seves muralles a finals del Cinc-cents.

Segons explica el cronista portuguès coetani Francisco Manuel de Melo a Historia de los movimentos y separación de Cataluña (un dels textos clàssics sobre la revolta catalana), només tretze valents decidiren quedar-se i defensar la vila. L'avançada valona no aconseguí ocupar-la i calgué la intervenció del mateix marquès de los Vélez. La traïció d'un dels defensors, finalment, franquejà les portes de la vila a les tropes castellanes. Els soldats es donaren immediatament al saqueig i la cremadissa de tots els béns que els habitants no havien aconseguit posar a recer. En un espectacle macabre, rendits i desarmats, els comandaments castellans ordenaren penjar nou dels valents defensors a les torres de la vila. Encara que el Memorial Democràtic no en vulgui saber res, aquests bons patricis assassinats per l'exèrcit espanyol també mereixen memòria.

Comentaris

 1. un que segueix l'espectacle amb la mirada perduda5 d’agost de 2010 a les 2:05

  "Els soldats es donaren immediatament al saqueig i la cremadissa de tots el béns que els habitants no havien aconseguit posar a recer" i ara els sonats (ja desuniformats) volen donar-se (o hauriem de dir "empotrar-se/estamparse contra...", després d'"empitonarse" com braus) al boicot, com si... bah!:

  http://www.abc.es/20100729/espana/otra-llamando-boicot-20100729.html

  http://www.abc.es/20100729/espana/otra-llamando-boicot-20100729.html

  ResponElimina
 2. un que segueix l'espectacle amb la mirada perduda5 d’agost de 2010 a les 2:07

  http://www.abc.es/20100729/espana/otra-llamando-boicot-20100729.html

  ResponElimina
 3. un que segueix l'espectacle amb la mirada perduda5 d’agost de 2010 a les 2:11

  Perdoneu, la idea no era repetir 3 cops el mateix link i sembla que ara ja no ho puc esborrar. En fi...

  http://www.ccn.cat/?q=content/resposta-del-cercle-catal%C3%A0-de-negocis-al-boicot-promogut-pel-diari-abc

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas