Mentalitat de conqueridor

La lectura del llibre de Peio J. Monteano La Guerra de Navarra (1512-1529). Crònica de la conquista española (Pamplona: Pamiela-Lamia, 2010) resulta aclaridora des de molts punts de vista. No només per a constatar l’activa col·laboració dels senyors i les viles alabeses i guipuscoanes en la liquidació de la independència navarresa, sinó, en una lectura de present, per ajudar a entendre la mentalitat de conqueridors dels espanyols. Navarra, tot i les guerres civils i la profunda divisió interna baix medieval, gaudia a principis del segle XVI d’una estructura estatal completa. Això vol dir un aparell d’hisenda, de justícia i militar homologable al de la resta de les grans monarquies europees.

Els reis Joan III i Caterina I governaven aleshores un extens i imbricat territori a banda i banda dels Pirineus, des de l’Alta Navarra fins a Andorra. En certa manera, recordava el gran projecte dels comtes de Barcelona estroncat amb la derrota de Muret el 1213. Com en aquell cas, sobreviure a la pressió de les dues grans monarquies veïnes, però, esdevindria finalment un objectiu impossible per a tan limitades forces demogràfiques. Al comandament d’un exèrcit bàsicament castellà, Ferran II d’Aragó ordenà al duc d’Alba el 1512 ocupar militarment el país i eliminà per dret de conquesta la legitimitat de l’antiga dinastia navarresa. És la manera en la qual s’ha construït Espanya. És la forma en què s’ha forjat la seva mentalitat actual, segons la qual un no s’adhereix voluntàriament al projecte espanyol, sinó que s’hi troba lligat (dient-ho finament) per nassos. És la indissoluble unitat de la nació espanyola. Afortunadament, com diu el sociòleg Manuel Castells, ja ha passat el temps del “ordeno y mando”.

Comentaris

  1. Seria ben interessant veure en animació un plànol d'aquesta època fins el moment actual. Insertar-hi les peripècies polítiques que ho han anat modificant. Estaria bé i seria didàctic, crec jo.

    Canviant de temàica, avui l'Avui publica a dues planes les entrevistes dels "Tres Estadistes". Està molt bé.
    Cada dia que passa, m'agraden més i més..!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas