Els desastres de la guerra contra Catalunya (XI)

Schwarzspanierstrasse. Un carrer de Viena porta el nom, literalment, de carrer dels espanyols negres. No fa referència als trets de la fesomia més habitual al nostre món mediterrani, sinó a la fosca vestimenta dels benedictins. En aquell indret els monjos d'aquell orde expulsats de Montserrat per motius polítics fundaren i aixecaren entre 1724 i 1737 un monestir propi. No és pas l'únic llegat dels catalans exiliats a l'actual capital austríaca. Entre 25 i 30.000 persones van haver d'exiliar-se com a conseqüència de la Guerra de Successió. Si tenim en compte la població del Principat en aquell temps, no és difícil arribar a la conclusió que aquell exili massiu fou semblant, en quant a proporcions i efectes, al de la Guerra Civil espanyola del segle passat. Ens explica Agustí Alcoberro, l'exili fou integrat per persones de totes les condicions socials i de tots els regnes hispànics, encara que els catalans foren àmpliament majoritaris.

La majoria dels exiliats s'establiren a Nàpols i Milà, encara a mans de l'emperador Carles. Alguns eclesiàstics triaren Roma. Molts militars, nobles i alts funcionaris cercaren l'escalf del poder a la capital imperial. A Viena, l'església dels Trinitaris descalços, fundació del segle XVII, constituí un dels centres principals de trobada de la comunitat exiliada. La seva cripta acull encara avui restes de diversos membres de famílies nobles procedents del Principat. El mateix emperador fundà, així mateix, l'església de la Mercè i l'Hospital dels espanyols a Viena, principal centre de beneficència dels immigrants catalans durant aquelles dècades tan difícils. Encara que el Memorial Democràtic no en vulgui saber res, aquells bons patricis condemnats i morts a l'exili també mereixen memòria.

Comentaris

  1. Gràcies per la informació. Tot just fa una setmana era a Montserrat de visita i pensava en la gran tasca en benefici del país que han fet aquells monjos durant segles.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas