La tesi López Tena

En justificar la decisió d'anar separadament, el notari Alfons López Tena va explicar als mitjans de comunicació que tots plegats havien arribat a la conclusió que obtindrien millors resultats d'aquesta manera. Amb el seu to sempre mig irat i convincent, m'hagués agradat, francament, que hagués desenvolupat aquesta idea. Tothom sap que el sistema electoral castiga enormement la divisió del vot en fer que a cada força política li costi cada vegada menys vots obtenir un escó més. És a dir, que als grans els resulta fàcil anar augmentant la seva representació, mentre els petits suen per entrar-hi i consolidar posicions. És per això que l'afirmació d'en López Tena m'ha semblat especialment necessitada d'una explicació.

No és que hi estigui en contra d'aquesta anàlisi. Tot i que els lectors d'aquest bloc saben que sempre he defensat, des del primer dia, la necessitat d'una sola candidatura que recollís i donés autèntica traducció política a l'esperit cívic de la magnífica manifestació del 10 de juliol. Atès que els programes i projectes són bàsicament els mateixos, la tesi López Tena, intueixo, ha de tenir a veure amb la diferència de perfils i tarannàs dels candidats. Un més aguerrit, més feréstec, l'altre més popular, més urbà. Potser no és absurd pensar que puguin abastar un públic més ampli sols que junts. De fet, passa a casa meva. Hi ha qui votarà Laporta encantat i qui no ho faria mai, però sí dipositarà a l'urna tranquil·lament un vot pel doctor de Puigcerdà. Ara, dit això, hauran de ser molts, molts, molts els casos com el de casa meva. Perquè si no, a qui beneficiarà la divisió serà només als altres, a la competència autonomista.

Comentaris

 1. Estic d'acord en que units farem més, crec que realísticament no podia haver un pacte fins a la setmana que ve ja que SCI demanava a RCat dissoldre's, cosa molt exòtica, per no dir altres coses. Quan SCI tinguin fetes llistes ja en parlarem.

  ResponElimina
 2. Al final, serà com tu dius. A moltes cases es dividiran els vots entre les dues opcions i que sigui el que Déu vulgui. Sembla ser que la generositat només la tenim els electors.

  ResponElimina
 3. Ah Rei Salomó. On ets?. Empunya la teva espasa, ves al bressol i talla la criatura en dues meitats. Però no, para. Una de les preteses mares plora i et suplica que no el matis, que li donis a l'altra dona.

  Salomó: ja saps qui no es un submarí, una falsa mare.

  Salomó on ets?. Vine a Catalunya!!!!

  Poden haver moltes mares per l'independentisme?. La historia ens diu que no.

  ResponElimina
 4. Crec que la tesi s'apunta cap al perfil dels candidats, tal com dius. El que està clar és que no treuran més escons separats que junts, però més vots potser sí. Per mi Rcat: perfil rural, esquerra, romàntic, aguerrit.... RAUXA. Per altre banda SCI: perfil urbà, centre-dreta, pragmàtic... SENY. Afortunadament en aquest país tenim les dues coses i cadascú votarà a qui més li convingui. Tindrem menys escons, però de major qualitat, entenc.

  ResponElimina
 5. Aquest criteri de l'indep. de dretes, esquerres i centre, el vaig mantenir aquí mateix ja fa temps. És coherent. Permet satisfer més gent. Amb un país normal hi ha aquests tres gustos i encara més. Per altra banda, el problema de tenir aquesta llei d'Hondt és un favor més que sempre es va concedir CiU. Tampoc no s'hi pot fer res, per ara.
  La clau seria aconseguir fer aquesta coalició entre partits indep. mantenint el seu tast particular.
  Algú recorda que Laporta té el seu partit propi anomenat Democràcia Catalana? Alguns, sí; molts, no. Confonem Laporta amb SCI i res més. Hauríem de dir que SCI, és aquesta coalició de Partits. Però Laporta s'ha menjat el nom, protagonitzant-lo com gairebé propi. Davant d'una força personal tant notable, què fer per no ser els altres engolits? Doncs, que Laporta cedeixi espai a algú que protagonitzi amb neutralitat aquesta coalició: DC, RCat, etc. Trobo que SCI ha agafat massa nom i protagonitza funcions que han de ser dels partits integrants.

  Disculpeu-me si l'he errat, només és una elucubració d'aficionat.

  ResponElimina
 6. Em va semblar demencial aquesta afirmació d'en López Tena. Amb la llei electoral que tenim això és impossible. La solució era un a Barcelona i l'altre a Girona i a veure si els bases ho votaven, que segur que ho haguessin votat.
  Jo encara tinc esperances, però veient l'actitud del Dr., no me'n fio gens. Aquest home ja fa temps que ha perdut el nord.

  ResponElimina
 7. No crec que la tesi del López Tena sigui encertada. La gent demana a crits unitat. Ja li és igual que es posi al capdavant, però volen veure la imatge d'unió. Saben que, per la Llei d'Hondt, la divisió afebleix. I conec molts que diuen que o van units o es queden a casa o voten Esquerra o CiU. Estem parlant de dues forces que tenen EXACTAMENT igual ideari i igual objectiu. I quina imatge es dóna des d efora? Que són com els altres pk no han arribat a un acord per tema de "quotes de poder", per les llistes electorals. Això que diu dubto que s'ho cregui ni ell.

  ResponElimina
 8. Amb la llei d'hont a la mà, dividir el vot entre ERC, RC i ara SC només serveix per regalar diputats a les altres formacions. El plantejament de Tena, no té fonament en matèria de ciència política i sociologia, només te la seva lògica si s'adreça a alumnes de primària. Aquest home que es deciqui a fer llibres perquè la seva via politica ens portara a fer un ridicul històric a les properes eleccions. Una aritmetica digne d'estudi a totes les facultats d'Europa. Seguiu aquest messies i acabarem fora del Parlament.

  ResponElimina
 9. cagondena, es fotran una trompada de cal déu totes dues formacions per anar separades. Esperem que com a minim els espanyolistes de la nebrera, rivera, rosa diez, anglada, també pateixin els mals de la desunió.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)