Teníem un modelDurant anys hem sentit a parlar del model de benestar social dels països nòrdics. Fins i tot, en boca del president Pujol. En els darrers anys ha estat posat en qüestió i fins i tot rebaixat per alguns governs liberals i conservadors als països escandinaus. En bona mesura, però, manté la seva plena vigència. Aquests mesos, des de la crisi grega a la retallada espanyola no he sentit a parlar de dificultats específiques en aquests països, referència a Europa i en particular per a nosaltres, atès el seu tamany, demografia i potència econòmica, homologables a les nostres.

Ara que toca fotre canya al funcionari i discutir sobre el greix sobrant de l'administració, potser seria bo repassar, si és que aspirem a gaudir dels serveis públics d’aquests països (on, també és cert, es paguen molts més impostos), les dades corresponents al percentatge de treballadors ocupats al sector públic sobre el conjunt de la població activa en altres països de la Unió Europea (elaboració de la Intersindical CSC sobre dades de l’Organització Internacional del Treball, OIT). De major a menor, són les següents (encapçalades precisament per alguns d'aquells països que teníem com a model): Suècia, 33,9; Dinamarca, 32,3; França, 29,0; Països Baixos, 27,0; Finlàndia, 26,3; Grècia, 22,3; Regne Unit, 20,2; Irlanda 17,7; Itàlia, 14,5; Alemanya, 14,3; Espanya, 13,8; Portugal, 13,0; Països Catalans, 11,7.

Si considerem excessiu a Catalunya el nombre de treballadors públics (les dades semblen dir exactament el contrari) hem de ser coherents i explicar que els serveis oferts per l'administració als ciutadans hauran de ser també necessàriament encara més esquifits. Perquè si França té més del doble de funcionaris que nosaltres i Suècia gairebé tres vegades, el resultat és el que és. I, que si, que si, que nosaltres podríem aplicar els mateixos recursos amb més eficiència. Ben segur, però miracles no se’n poden fer. Tampoc els esperem del nou govern de la Gestoria.

Comentaris

 1. Molt bo, jo el que vull és un servei digne, que per això m'afusellen a impostos!

  ResponElimina
 2. Per això defenses polítics neoliberals com en Laporta, oi? Una mica de coherència no t'aniria malament! I para de pontificar per tot arreu, pesat!

  ResponElimina
 3. El problema és que, amb els impostos que paguem, hauríem de tenir més serveis socials. El problema que tenim aquí també les la distribució d'aquest funcionariat. Hi ha la tira de mitjans alts i alts càrrecs, comissions i històries que només serveixen per a endollar. És a dir, ens falten professors i metges i ens sobren endollats.
  D'acord que paguem % menys que els suecs, però la diferència tampoc no és tan gran com la bestial dsitància que hi ha pel que fa a la prestació de serveis posterior.

  ResponElimina
 4. Benvolgut anònim: sabies que Solidaritat Catalana, la candidatura que encapçala el terrible neoliberal Laporta, defensa la vaga general de demà? M'agrada opinar a la xarxa i defensar les meves idees, per això escric aquest bloc. Si el trobes incoherent i pesat, és fàcil, no és obligatori entrar-hi ni llegir els meus comentaris "arreu".

  ResponElimina
 5. Totalment d'acord, es pot defensar una política d'impostos determinada però el que és cert és que amb els impostos que avui en dia es paguen a Catalunya els serveis que es reben són irrisoris.

  ResponElimina
 6. ´Benvolgut Granollacs, justament d'això estàvem parlant, de coherència. En nom de què dóna suport Laporta a la vaga general. Més aviat en nom de l'oportunisme polític i poca cosa més.
  I mira també som molts els que ens agrada opinar però no ens fem autobombo amb aquest aire de superioritat per tots els racons que trobem a la xarxa. A més la teva superproducció de comentaris potser demostra o bé que tens molt poca feina o que la que fas la deixes una mica de banda. I francament si ets funcionari ens deixes en molt mal lloc.

  ResponElimina
 7. Anònim, gràcies pels teus comentaris. Veig que tot i la meva incoherència, la suficiència i l'autobombo que pratico arreu, t'estàs començant a enganxar al meu bloc: aquest és l'objectiu... (si també ets funcionari, deixa'l, home, que estàs perdent el temps). Per cert, si totes les enquestes deien que la majoria dels ciutadans estava en contra de la vaga: defensar-la era oportunisme polític?

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas