Tot esberlant el mur (VIII): primera victòria d'una llarga guerraDe pitet. M'han dit que marca un abans i un després en l'aplicació del dret d'accés dels ciutadans als arxius i registres de l'administració pública. Un dret emparat per la legislació vigent de rang més alt, però sistemàticament obstruït per l'administració educativa de la Gestoria, adduint que contenen dades personals. És una exclusiva per als lectors d'aquest bloc interessats en el respecte als drets dels ciutadans. Una informació que caldria que coneguessin tots els pares que participen en processos de preinscripció escolar. Són les conclusions del Dictamen CNS-31/2010 de l'Agència Catalana de Protecció de Dades, de 17 de setembre de 2010. Assaborint la victòria, no puc sinó reproduir-les tot seguit:

"1. El lliurament a un ciutadà del llistat d'alumnes admesos en un centre escolar concertat en relació al curs P3, concretament les dades relatives a nom, cognoms i dades d'empadronament d'aquests, constitueix una comunicació de dades.

2. La comunicació de dades personals contingudes en un expedient administratiu troba la seva habilitació legal en l'article 35 de la LRJPAC [Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú], sempre que la persona que ho sol·licita tingui la condició d'interessat en el procediment d'acord amb l'article 31 de la LRJPAC. El ciutadà que ha format part d'un procediment selectiu, en aquest cas, per mitjà de la preinscripció del seu fill en un centre escolar determinat, tindria la consideració de persona interessada en aquell procediment administratiu i com a tal, hi podria tenir accés (art. 35 LRJPAC).

3. No obstant això, si es volgués trobar l'habilitació legal en l'article 37 de la LRJPAC, que regula l'accés per part dels ciutadans als expedients administratius, en trobar-nos davant d'un expedient que conté dades nominatives, l'apartat 3 de l'article esmentat, estableix com a requisit per aquest accés, que s'acrediti un interès directe i legítim, interès que com ja s'ha exposat, posseeix el ciutadà objecte de la present consulta.

4. Les dades contingudes en els expedients de preinscripcions escolars, relatives a noms, cognoms, i a l'empadronament dels alumnes que han accedit a un centre escolar per al curs P3, no es poden considerar dades reservades de la vida de les persones, relatives a una esfera íntima, àmbit propi i reservat del coneixement dels demés, no gaudint per tant de la consideració de dades íntimes, si bé, el mateix expedient pot contenir dades relatives a la intimitat de les persones com ara circumstàncies personals o familiars. En aquest cas, l'òrgan responsable d'aquestes dades podrà atorgar l'accés sense necessitat de donar a conèixer les altres dades que conformen l'expedient administratiu i que podrien ser considerades dades íntimes".

Comentaris

 1. Crec que hi ha una errada a la data del "17 de desembre del 2010"

  ResponElimina
 2. Quina feinada la de bufar el fum, netejar el fang, posar llum a la foscor...
  Ens agradarà conèixer el final...
  Un dia incomplet el d'ahir, sense l'article diari d'en Grenollacs amb l'esmorçar.
  Gràcies per la píndola diaria de llibertat!

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas