Un any de la Confessió

Reconec que no hi entenc gaire de qüestions de tècnica jurídica. Potser parlaré des del desconeixement. Però és que, quan falla el sentit comú, malament. Fa mesos que la idea em volta pel cap. I avui, en complir-se el primer aniversari de la confessió de Félix Millet, fins aleshores ciutadà modèlic de l'autonomisme, no em puc estar de comentar-ho amb els lectors d'aquest bloc. Ahir, un dels seus primers advocats va anar a Can Basté (RAC1) per parlar-hi. Amb les complicitats habituals de l'entorn, recordava el fet com una heroïcitat. Tothom, absolutament tothom, aleshores i fins ara, ha lloat la magnífica estratègia de la defensa del bufet dels advocats Pau Molins i Jordi Pina. Quina jugada mestra la seva. Confessar el desfalc. Calculaven que la seva maniobra jurídica podia reduir la pena al seu client en un o dos graus. Impressionant. Atenuant segur.

I, després, mesos i mesos fent la gara-gara, des de tots els mitjans, a la brillantor dels advocats barcelonins. En realitat, és evident, Millet no va confessar per carta res més que allò que els seus advocats li van donar a signar. Una confessió lamentable en la qual admetia un saqueig del Palau de la Música per valor de "només" 3,3 milions d'euros. El problema és que les auditories encarregades amb posterioritat per la mateixa institució i per les instàncies judicials ocupades en el cas l'han anat apujant fins a un total de 33 milions d'euros. I em pregunto ara, com fa mesos. Això és un atenuant? Tornar a enganyar tothom, enviar una carta al jutge per confondre'l, per intoxicar-lo, reconeixent una desena part del robatori comès. Això és un atenuant? Si un assassí psicòpata reconeix, quan la policia ja l'ha enxampat amb les mans tacades de sang (no pas abans), que va donar un cop de paraigües a la seva víctima, que, no se sap com, finalment va aparèixer esquarterada en una maleta, també és pot considerar un atenuant? De veritat que no entenc res. El Dret em supera.

Comentaris

 1. La confessió sempre és una circumstància atenuant però mai no serà eximent. Com diu el codi penal espanyol quan parla d'aixó: "La de haber procedido el culpable, antes de conocer que el procedimiento judicial se dirige contra él, a confesar la infracción a las autoridades". Això de conèixer que el procediment va contra el culpable vol dir que encara no ha començat el judici, aquests pirates ja sabien que se'ls jutjaria. Tot plegat una merda i, a més, lleis espanyoles.

  ResponElimina
 2. Estas parat?, ets pare de família?, no tens ni per menjar?, has robat una barra de pa i una llauna de sardines?. Doncs a la presó cinc anys sense possibilitat de sortir abans.
  Ets persona influent?, mai t'has embrutat les mans treballant?, has fet una maniobra d'enginyeria econòmica que ha deixat moltes famílies arruïnades i les teves butxaques plenes de milions d'euros?. Doncs tranquil... potser ni entraràs a la presó, i si entres no et preocupis, tindràs privilegis, els carcellers et respectaran i sortiràs e n un parell d'anys essent milionari.
  Això que dic es la sensació que té molta gent i resumeix la llei d'un poble que com l'espanyol viu de l'espoli des de sempre.

  ResponElimina
 3. Que el Dret està tort (o torcit, segons altres), és evident. Les persones són les qui fan les lleis (a la seva mida, es clar) Existeix una llei justa? Mireu:
  - Fa anys, un malalt mental va anar a la policia perquè notava ganes de matar. Volia que el tanquessin. Els metges no li van detectar res més que un "cert estat nerviós". Va matar i el van tancar. Ell va donar les gràcies per no poder matar més.
  - Un nen famèlic al màxim va entrar a un "colmado" de llavores i va agafar el que va trobar menjable a l'instant i s'ho va ficar tot a la boca tant com va poder. Va caure rodó al terra, enmig d'una cridòria de dones. El botiguer va demanar que ningú no avisés cap policia. Que ell mateix el tractaria."El que té és misèria!", deia el botiguer. No sé com, es va presentar la policia. Cop de garrot, bo i estant mig desmaiat, i se'l van endur detingut per "vago i maleante".

  No cal arribar a les finures milletanes per irritar-nos de les lleis. Per començar, com és possible que el mateix Col·legi d'Advocats permeti que els seus mateixos afiliats siguin els qui facin el joc de trobar les escletxes "legals" per poder fer trampes? És com el mateix joc dels economistes amb ESADE i altres.
  Pregunto: Si fossim independents ja, ho fariem millor? Ho dubto molt.

  ResponElimina
 4. El Dret està redactat en contra del més estricte sentit comú. Això porta com a conseqüència que la gent no confiï en el sistema i que el trobi fallit. És el que ha passat en aquest cas.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Col·locats els regiments cal identificar la cinquena columna (#prouespoli)