Els desastres de la guerra contra Catalunya (XII)

Zrenjanin és una població d'uns vuitanta mil habitants, situada a menys de cinquanta quilòmetres de Novi Sad, capital de la regió autònoma sèrbia de la Voivodina. La ciutat, poblada avui, com a grups majoritaris, per un 75% de serbis i un 11% de magiars, amaga els seus lligams amb Catalunya. En concret, amb l'exili català de la Guerra de Sucessió. La tardor de 1734 el govern imperial prengué l'acord d'establir una colònia de refugiats d'origen hispànic a l'anomenat aleshores Banat de Temesvar, adquirit poc abans del domini otomà com a resultat del Tractat de Pasarowitz (1718) i que es mantindria sota administració militar com a regió separada de l'imperi dels Habsburg fins el 1751. Una mena de terra de ningú que calia repoblar per consolidar-la al servei de l'emperador.

Un any més tard, els primers colons arribaren a la denominada Nova Barcelona. Entre les acaballes de 1735 i 1738 fins a vuit-cents exiliats s'establiren a la ciutat, en la seva majoria, procedents d'un segon exili des de les possessions italianes perdudes pels Habsburg i mancats de mitjans de subsistència. Hi participaren, però, segons sembla, cognoms il·lustres d'homes de la darrera resistència, com ara els de Francesc de Castellví o els germans Nebot. L'experiment, però, fou un fracàs. En la seva majoria, es tractava d'homes i dones d'edat avançada, amb vint anys d'exili a les cames. La duresa del clima continental de la Voivodina, afegit a les incursions otomanes en aquella terra hostil i l'esclat de la pesta l'estiu de 1738 portaren a la definitiva dissolució de la colònia. Encara que el Memorial Democràtic no en vulgui saber res, aquests bons patricis exiliats també mereixen memòria.

Comentaris

 1. Ja en tenim d'història, ja!! Aquesta, per cert, molt trista.
  I, si negar l'holocaust dels jueus pels nazis és delicte, per què es permet que el TC pugui negar l'història de Catalunya? No fóra lògic portar el TC al Tribunal Internacional? Tenim algú de Dret que ens pugui fer alguna explicació del per què d'aquesta suposada passivitat nostre?

  ResponElimina
 2. Perquè hi ha una "Sagrada Constitució" que regne per sobre de les voluntats, sempre obertes, dels polítics de Madrid nascuts en qualsevol comunitat autònoma.

  No es tenia d'haver acceptat la constitució, mal haguessin governat durant uns anys mes els militars, però no ens queixem que anirem al cel com a bons solidaris.

  Si al Kau'D'Illo l'haguessin fotut a la presó el primer dia que va aixecar la veu, hauríem continuat essent una república d'esquerres, durant la segona Guerra Mundial ens haguéssim aliat amb els russos i ara estaríem sortint de la misèria d'un país del est.

  Potser, Alemanya ens hagués envaït, els americans salvat i el nostre nivell de independència seria com el de la Catalunya Nord.

  Un dia a París un taxista em va preguntar d'on érem, de Catalunya vaig dir i l'hi tinguera d'explicar, la seva resposta va ser "jo soc Argeliá i nosaltres varem fer una guerra contra França", no va ser una resposta, sonava a retret.

  I es que sabem anar pel mon explicant allò de que "Catalonia is not Spain" però no tenim collons de cridar-ho ben fort a Madrid amb una falç al puny.
  Encara els altres arguments no valen.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas