Des de Muret, tantes vegades...

Monestir de Sant Salvador d'Horta


Passen els dies. Moviments de redreç o de mirar cap a una altra banda en alguns, gestos de mà estesa en els altres. L'independentisme que no creu que al país li convingui, en el llindar de l'abisme, encara una ració de quatre anys més de gestió autonomista necessita pair i resituar-se després dels resultats de les eleccions del 28-N. L'independentisme que ha ocupat les institucions sense gaire èxit, potser esclatarà en mil bocins. Capelletes, sectors, grupuscles. Més del de sempre. Fa tants anys que va. Potser segles. Mirem, sinó, enrere. El nostre rei Pere el Catòlic volia bastir als inicis del segle XIII un gran estat a banda i banda dels Pirineus. Felip II de França, l'altre aspirant al control d'Occitània hi envià el seu millor general, en Simó de Montfort. Ben a prop de Tolosa de Llenguadoc, a Muret, el 12 de setembre de 1213, Montfort s'hi enfrontà als catalans i occitans. Molts anys després, a la seva Crònica autobiogràfica, Jaume I explicarà la mort del seu pare identificant ben clarament les causes de la derrota:

"I en Simon de Monfort era a Muret ben bé amb vuit-cents homes a cavall, fins a mil, i el nostre pare vingué contra ell prop d'aquell lloc on ell estava [...]. I el comte Simó i aquells de dins, prengueren penitència i reberen el cos de Jesucrist i digueren que més s'estimaven morir al camp que a la vila. I després d'això, eixiren a combatre ensems a l'una. I aquells de la part del rei no saberen arrengar la batalla ni anar junts, i cada ric home atacava per si mateix i atacava contra natura d'armes. I pel mal ordenament i pel pecat que era en ells, s'hagué de perdre la batalla, i per la mercè que no hi trobaren aquells qui eren dins. I aquí morí el nostre pare. Car així ho ha usat tostemps el nostre llinatge, a les batalles que ells han fet i nós farem: de vèncer o morir."

Comentaris

  1. Total, que el nostre individualisme ja era evident des de llavores. Molt ben trobat, i oportú aquest document.
    Potser, no cal remenar més i cal que acceptem que el nostre galliner és una mala barreja entre grega i llatina.
    El nostre rei Pere era dels que demostren les nostres possibilitats, oi?, com Pau Casals, ara mateix el Dr. Seoane, etc.; i, alhora, ens surten els ERC de torn desgavellant-ho tot.
    Ens falta solidaritat.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas