El nom ajuda a fer la cosa

Santa Perpètua de Mogoda


Notícia de fa uns dies, el Centre d'Estudis Estratègics de Catalunya (CEEC), defensa que el Cos de Mossos d'Esquadra passi a denominar-se Policia Nacional de Catalunya. No debades, el nom de la nostra policia actual deriva lamentablement del dels escamots borbònics locals encarregats d'imposar, sovint a sang i foc, el nou ordre dels ocupants castellans. És només un exemple més de la nostra desmemòria absoluta. Del lamentable oblit del nostre brillant període constitucional i sobirà. El que lloà Pau Casals a les Nacions Unides el 1971. Aquell que no ha tornat mai més des de la caiguda de Barcelona el 1714. Només des de l'amnèsia es poden mantenir tots, absolutament tots els noms institucionals imposats pels vencedors. Tenim Ajuntaments de regidors. I no Consells municipals de consellers, cònsols, jurats, paers o procuradors.

És veritat que aquests noms mantenen la continuïtat històrica que el règim municipal borbònic i liberal ha aconseguit imposar fins els nostres dies. Però és que quan creem noves institucions sota el principi de l'autonomia política no sentim cap mena de necessitat de recuperar els nostres noms propis. Tenim un Parlament i no una Cort. I diputats per comptes de síndics. I en el govern de la Gestoria, consellers i no diputats. L'únic que hem fet per recuperar una denominació històrica (de la pitjor manera possible) ha estat tornar a parlar de vegueries. La cinquena o sisena administració superposada i, per tant, necessàriament impopular. Perquè, per cert, el carrer de la Diputació, a l'Eixample de Barcelona, no està dedicat a l'actual Diputació provincial, sinó a la Diputació del General de Catalunya, nom de l'antiga Generalitat. Tot plegat, un veritable embolic de desmemòria.

Comentaris

 1. Això dels mossos és del tot cert però el més greu és que molts d'ells no saben aquesta veritat històrica. Per cert, bon nadal.

  ResponElimina
 2. És molt bo aquest recull de noms i organismes que has citat. S'hi veu clarament aquest símptoma d'ignorància de tants polítics que no saben o no s'atreveixen a posar els noms correctes per a cada cosa. Aquesta podria ser una de les feines que podríen fer els SI al nou Parlament. Tornar a tenir les coses a lloc. Això dels Mossos d'Esquadra sempre m'ha fet esgarrifanses a les orelles, entenguis pel despistat, només el nom.
  Per cert, el Parlament actual, no té també alguna història fosca? Parla'ns algun dia, please...
  I, tal com ens desitja en Ricard, bones festes a tots/es...

  ResponElimina
 3. Benvolguts amics, bons patricis i habituals comentaristes d'aquest bloc: Bon Nadal a tots!

  ResponElimina
 4. Moisès (política colonial)25 de desembre de 2010 a les 10:41

  Com diu Salvador Cardús, so mun país desendreçat.

  M.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Col·locats els regiments cal identificar la cinquena columna (#prouespoli)