Perdre trenta anys mentre et roben la cartera

Rodalia travessant la riera de Sant Pol


Ara que, arran de la crisi, tant es parla del malaguanyat corredor Mediterrani, amb noves promeses que aviat s'emportarà el vent, convé deixar constància una vegada més (com magistralment fa darrerament en Germà Bel) com ens han pres el pèl durant les darreres tres dècades de suposada democràcia i suposada descentralització. Entre els papers d'un exiliat català resident a París, delerós per conèixer l'evolució de les noves infraestructures de connexió entre els seus països vell i nou, trobo un retall de premsa. Groguejava i molt. Era de feia gairebé vint-i-cinc anys. Un quart de segle, poca broma. La Vanguardia, 6 de desembre de 1986 veig a la capçalera. M'ha provocat gairebé immediatament una reacció situada entre la ràvia i la incredulitat. Peró sí, el tenia entre les mans. Existia. Era completament real. No entra en la categoria de relats de ficció dominicals d'aquest bloc.

Gran titular: "El trazado ferroviario de ancho europeo permitirá ir de Barcelona a la frontera en tres cuartos de hora". A continuació, encapçalament de la notícia: "Para integrar el ferrocarril Barcelona-Portbou en la red europea de alta velocidad, la Generalitat se ha decidido por la construcción de una línea de nuevo trazado y vía doble para velocidad de 300 kilómetros/hora en todo el recorrido desde Montcada a la frontera francesa y un tiempo de viaje, desde Barcelona, de 44 minutos. La línea se pondría en servicio en 1992." L'exiliat que conservava el retall de premsa va morir fa ara deu anys. Nou més tard de la data prevista per a la inauguració de la nova línia d'alta velocitat que mai ha entrat en servei. Així ens passa la vida, a nosaltres i als nostres fills. Entretant, durant aquest quart de segle, Madrid ha assolit finalment la capitalitat econòmica peninsular. Anem fent, des de la perifèria provincial. Bons motius per a lloar la gran tasca feta per en Duran i la Banda dels 25.

Comentaris

 1. Tinc davant meu un exemplar del diari "VU" dedicat en aquesta edició a Catalunya.

  "A la decouverte d'un pays ressuscite"
  Un gran reportage de Jackeline D'Orval
  Prix: 2 francs
  9º année - nº 434
  8 Juillet 1936

  El vaig trobar per casualitat en un antiquari de Paris ja fa mes de 20 anys, parla de Catalunya, evidentment i fa plorar...

  Diu entre moltes coses:

  "C'est a cela qui tend l'effort de la Catalogne: Être moderne, ultramoderne, si l'on veut. être universelle, une grande capitale latine et internationale, une des expressions les plus parfaites de la trouble Europe."

  Parle d'escoles, d'assistència social, sindicats, de sanitat:

  "Nous voulons un pays sain. Dans l'exaltation de toutes les manifestations de la vie en Catalogne,- exaltation expansive née du sentiment de la liberté et de la responsabilité.- la médecine a un très large part. Augusto Pi i Sunyer."

  "Comme tous les pays où circule un sang neuf, La Catalogne s'est anxieusement penchée sa jeunesse"

  Parla d'industria:

  "Une des tâches les plus importantes de la Catalogne est de contribuer, par sa technique et son potentiel financier, à la Renaissance économique de l'Espagne."

  "La tâche essentielle DU CATALANISME a été de donner dans tous les ordres - littéraire, artistique, politique - une première catégorie à tout ce qui fut catalan, par le seul fait de l¡être. NICOLAU D'OLWER."

  Llegint aquesta publicació s'encén la il·lusió i es veu un futur prometedor per aquesta Catalunya... si no fos que deu dies mes tard fou el 18 de Juliol.

  Aquesta exemplar del diari "VU" està a la teva disposició, si el vols llegir te'l puc fer a mans.

  ResponElimina
 2. Moltíssimes gràcies, Joa'Quim! Conec la publicació: és una de les millors revistes internacionals de l'època, amb fantàstics resportatges també sobre la Guerra Civil. Efectivament, no és només durant els darrers trenta anys que ens han robat la cartera!

  ResponElimina
 3. Els textos dels anys 30-no necessàriament només els separatistes- denoten una força que no es troba en tot el que va venir a partir de 1975. Impressionant.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas