Ara, tampoc

Plaça Major de Ciutat de Mallorca
Finalment, ETA ha acceptat que la seva aposta històrica no només és una aberració moral, sinó que (com sap qualsevol bíped des de fa anys) és més un descomunal obstacle que una via per a aconseguir la llibertat plena per a Euskalherria. Fa anys que el terrorisme descerebrat fa créixer l'espanyolisme al País Basc. La resposta dels governs espanyols a l'embat ha superat durant els darrers temps tots els límits democràtics coneguts dins les fronteres europees. Més enllà de la tortura (aplicada per les forces de l'ordre gairebé sistemàticament), la Llei de Partits espanyola ha consagrat un estat d'excepció a través del qual es pot privar del dret de sufragi a milers de ciutadans sense necessitat de portar-los a judici ni de demostrar res. Només perquè van militar no se sap quan en una organització política que aleshores era legal.

I ara som on som. L'expulsió de milers de ciutadans del joc polític ha regalat a l'espanyolisme no només la lehendakaritza, sinó també desenes d'alcaldies i centenars de regidors. Posicions reforçades a les Diputacions forals i a tota l'arquitectura institucional local basca. Per això no cal ser gaire intel·ligent (tant de bo m'equivoqui) per entendre que la nova aposta de l'esquerra abertzale, Sortu, no podrà concórrer a les properes eleccions municipals. Ara, tampoc. De res no serviran els seus compromisos contra la violènica, expressats verbalment i estatutàriament per escrit. En això, com en matèria lingüística i en tantes altres coses que intentem repassar aquí, els espanyols fan trampes. I quan un s'acostuma a jugar sempre amb les cartes marcades costa molt tornar a la incertesa d'un joc net i obert. Perquè els espanyols no saben perdre.

Comentaris

 1. Veig gairebé impossible que s'accepti un partit de l'esquerra independentista basca sota l'actual llei de partits. Quan ETA deixi les armes, que ho farà, des de Madrid ja s'inventaran altres recursos per a silenciar la veu dels bascos.

  ResponElimina
 2. Ni tan sols escrivint de forma explícita en els estats que rebutgen qualsevol mena de violència podran concórrer a les eleccions. Això demostra que el vertader objectiu no és acabar amb ETA, sinó silenciar l'independentisme basc.

  ResponElimina
 3. Totalment d'acord amb tots dos, a mes ni el PP ni el PSOE han condemnat la violència del franquisme ni jutjat als seus sicaris, això no compte ni es volen jutjar ells mateixos o als seus pares.
  El mateix Fraga va fent el "papereta" pel mon i firmava ordres d'execució.

  ResponElimina
 4. Convergència i Unió amb els seus vots va FER POSSIBLE ,l'aprobació de la Llei de partits, aberració antidemocràtica, permeten no només il.legalitzacions de partits, també de diaris, cal dir-ho i explicar-ho. Els convergents sempre han defenssat l'unionisme, el seu sobiranisme és estrictament estrategic.

  ResponElimina
 5. Tens tota la ráo. No saben perdre. Però també la tenia Castelao: són imperialistes fracassats.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Col·locats els regiments cal identificar la cinquena columna (#prouespoli)