Mercadejar el patrimoni (II)

Catedral de Tortosa
Mentre la ministra sinistra continua el seu pillatge (ara acceptant la donació de positius fotogràfics del Comissariat de Propaganda rebuts de mans d'un particular quan, evidentment, la propietat d'aquests béns és de la Gestoria actual), la seva doctrina d'inflació del mercat del patrimoni arxivístic i bibliogràfic comença donar els seus fruits demencials. Un exemple capdavanter és el de la compra per 1,8 milions d'euros de la biblioteca particular del catedràtic d'història contemporània i estudiós dels orígens populars del catalanisme, Josep Termes. No posaré en dubte l'alçada com a mestre (en vaig tenir el plaer de ser-ne alumne) i investigador del professor Termes. Però sí que ho faré amb la qualitat de la seva biblioteca particular.

En tinc motius: els tècnics qualificats de la Gestoria que la van valorar fa mesos van arribar a la conclusió que el seu preu era molt baix. Més enllà del seu valor com a col·lecció temàtica sobre la història del moviment obrer i el catalanisme, és gairebé del tot mancada de peces de valor singular per la seva raresa o pel fet, per exemple, d'haver estat dedicades pels seus autors. La sospita que aquí hi ha marro és inevitable. La Gestoria rebutja la compra i la Fundació de l'Obra Social de la Caixa en paga aquesta quantitat astronòmica per a, tot seguit, fer-ne dipòsit al Museu d'Història de Catalunya. Intercanvi de favors entre la Gestoria i la primera entitat financera catalana? A canvi de què? Ui, ui, ui. Algú podria explicar-m'ho?

Comentaris

  1. El més greu de tot, trobo jo, és l'enorme desorientació que tot aquest barritx-barretx de compres, donacions a fora de Casa, amb especuladors, etc, tot plegat fa que sembli el Mercat de Calaf on tothom pot fer el que vulgui sense cap mena d'escrúpols. Beneïda Roser Capdevila, la de les Tres Bessones, que s'ha mantingut íntegre, èticament impecable! (En parlava ahir sobre l'ètica que cal). Sembla que sigui una desbandada, on aconseguir diners sigui el més important, en detriment del valor nacional.
    El mal que han fet els Centelles té la seva seqüèla i aquesta ferida seguirà sangrant per goig i alegria de l'Espanya saquejadora.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas