Cas Ortega: teories sobre el currículum ocult

Catedral de Ciutat de Mallorca

La vicepresidenta és una experta en el tema currículums. Que sí. Casualitats de la vida. Us estranyarà potser, perquè al poc de sentir-la ja t'adones que no és que sigui una autoritat massa reconeguda en res. De fet, si hom consulta els catàlegs bibliogràfics la seva presència és gairebé tan minsa i insubstancial com la de la seva col·lega i amiga la superdotada en la intimitat Pilar Fernández Bozal. Però en aquest tema, el dels currículums, s'hi ha esmerçat una mica (almenys una pàgina i mitja). Hom pot trobar un article seu o potser de la seva negra d'aleshores (el nivell lingüístic el trobo massa correcte), quan era presidenta de l'Institut Català de la Dona, titulat "Educació de les dones aquí i ara" i publicat al número 401 (juny de 2003) de la revista Escola Catalana, editada per la Delegació d'Ensenyament Català de l'Òmnium Cultural. Diu l'actual vicepresidenta, escrivint com a persona autoritzada en matèria pedagògica:

"Cal repassar a fons la vida escolar perquè siguem conscients de la importància que té com a transmissora de models i del pes d'allò que hem anomenat currículum ocult. No cal deixar de banda el currículum explícit, però precisament perquè és explícit, és més fàcil de detectar-hi els errors, fer-los evidents i corregir-los. L'administració ho fa d'ofici i la societat li ho exigeix. El currículum ocult, en canvi, sovint s'expressa a través de les actituds i conductes personals del professorat. Per tant, cal una anàlisi, sovint autoanàlisi, de la situació, una presa de consciència i un aprenentatge sobre la forma de comportar-se i de manifestar-se." Si no fos perquè parlava de l'educació de la dona, hauríem de concloure que les seves actituds premonitòries, dit amb carinyo, com de bruixa, semblen del tot paranormals.

Comentaris

 1. Al final tot sura i surt a la llum, aquí n'has posat un exemple. Per cert, la foto de la catedral molt adequada, potser en un dels confessionaris hi trobarem algun polític d'aquells que ho purguen tot amb el capellà de torn i al dia següent apareixen als mitjans com si res no hagués passat.

  ResponElimina
 2. Tal com diu en Ricard, tot acaba surtin a la llum, i afageixo el que sempre repetia un bon amic meu:
  Tothom vol pujar de nivell fins arribar al d'ineptitud, on la societat t'enfonsa per sota d'on eres efectiu.
  Serà veritat que a UDC ja no disposen de ningú més capaç de nivell adequat que Núria de Gispert i Pelegrí?

  Sempre he pensat que malament va la gent que necessita confessionari (UDC). Tenen por. De què? Cadascú té el seu Déu particular, és veritat, i si tens la teva consciència tranqui·la, de què t'has d'excusar? D'un CV ocult que vols seguir amagant....? Els planyo.

  ResponElimina
 3. Per cert,
  En algun altre bloc apareix un altre Ramon Llull, fins i tot amb la meva cara. Quedi clar que no tinc res a veure amb aquest altre. Hauria pogut posar Raimon Llull, canviar la seva imatge, etc. Però, no. Calia aixafar la guitarra...

  ResponElimina
 4. Principi de Peter (wikipedia, caldria editar-lo en català)

  El principio de Peter dice que en una empresa, entidad u organización las personas que realizan bien su trabajo son promocionadas a puestos de mayor responsabilidad una y otra vez, hasta que alcanzan su nivel de incompetencia.

  En una jerarquía, todo empleado tiende a ascender hasta su nivel de incompetencia

  ResponElimina
 5. 1. Con el tiempo, todo puesto tiende a ser ocupado por un empleado que es incompetente para desempeñar sus obligaciones.
  2. El trabajo es realizado por aquellos empleados que no han alcanzado todavía su nivel de incompetencia.

  El principio de Peter fue deducido del análisis de cientos de casos de incompetencia en las organizaciones y da explicación a los casos de acumulación de personal, según el cual el incremento de personal se hace para poner remedio a la incompetencia de los superiores jerárquicos y tiene como finalidad última mejorar la eficiencia de la organización, hasta que el proceso de ascenso eleve a los recién llegados a sus niveles de incompetencia.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas