Un dia per a la històriaDesprés de mesos de gestació ha arribat el gran dia. Gràcies a tots els que heu deixat hores de son i de família, maldecaps més o menys intensos per treure temps de sota les pedres. Tot i les adversitats. Tot i la carrera de relleus unionista que ens ha portat dels retrets d'en Duran i les agressions de l'extrema dreta (espanyolista i legal) a l'atzagaiada final de El Periódico, obligat a darrera hora a actuar davant la impossibilitat d'amagar per més temps la Consulta a l'opinió pública. La nostra és una lluita de generacions. Amb un enorme sentit històric. Avui crec ben adequat recordar les paraules del preàmbul del "Decreto de Persecución del Separatismo", dictat pel Borbó a proposta del president del Directori Militar Miguel Primo de Rivera y Orbaneja el 1923. El record dels fets que se'n descriuren s'escau absolutament a la gioiosa jornada d'avui. Han passat gairebé noranta anys, però les paraules del dictador esdevenen, encara, per desgràcia (o no, perquè vol dir que encara hi som, tot i la violència extrema que ens han aplicat), absolutament actuals:

"Señor. De los males patrios que más demandan urgente y severo remedio es el sentimiento, propaganda y actuación separatista que viene haciéndose por audaces minorías, que no por serlo quitan gravedad al daño y que precisamente por serlo ofenden el sentimiento de la mayoría de los españoles, especialmente de los que viven en las regiones donde tan grave mal se ha manifestado.

El presidente del Directorio Militar, que se honra dirigiéndose a vuestra majestad, y de acuerdo con él, somete a la resolución de vuestra majestad medidas y sanciones que tienden a evitar el daño apuntado, con tanta más autoridad y convicción cuanto que, resuelto a proponer a vuestra majestad en breve plazo disposiciones que definan y robustezcan las regiones y su desenvolvimiento administrativo y aun su fisonomía espiritual, ha de purgarlas antes del virus que representan la menor confusión, el más pequeño equívoco en sentimientos en que no cabe admitirlos y que ningún pueblo ni Estado conscientes de su seguridad y dignidad admiten ni toleran.

Madrid, 18 de setembre de 1923."

Comentaris

 1. Jajaja increïble! Ja parlaven de 'virus' independentista fa 90 anys, com aquests de C's. Vinga, ens veiem demà a peu d'urna ;)

  ResponElimina
 2. Aquest "Decreto de Persecución del Separatismo" deu ser encara vigent? No crec que ningú l'hagi anulat.
  Que bonic i romàntic. Digne d'un Nabuco! Aquelles èpoques en que Catalunya estava esclavitzada per Espanya. Quins anys aquells en que els nostres avant-passats van patir tant per fer-nos lliures ara!
  1 de gener de 2012


  Ep! Acabo de veure una urna plena fins dalt! fins i tot, teníen cua, no gaire gran, però permanent, d'una vintena de persones de mitjana.

  ResponElimina
 3. Sí, és un gran dia, encara que molts no ho vulguin veure.

  Per cert, la citació del Primo és boníssima, com totes les que tens al bloc. Un dia te les pisparé totes i les enjaré al Diccitionari.

  Ara hi posaré aquesta.


  http://diccitionari.blogspot.com/

  Salut.

  ResponElimina
 4. 18% si ho volen rebaixar i 21% si es fa el recompte normal!!!

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas