Afer Bildu: set segles d'avantatge

L'Ebre a Aldover
La liquidació aquests dies pel Tribunal Suprem espanyol d'una part de les candidatures electorals del nacionalisme basc, per indicació expressa del Govern (amb acord previ i públic, d'autèntica república bananera, entre PSOE i PP), palesa l'allunyament imparable de l'Estat espanyol dels estàndards democràtics més bàsics. Els nostres veïns hauran de jugar a fons totes les cartes possibles de pressió per aconseguir que l'Europa civilitzada s'empassi un gripau com aquest. Tot seguint el solc de la doctrina de l'atac preventiu de Bush, el Regne d'Espanya s'ha empescat ara la teoria i la pràctica de la privació de drets preventiva, segons la qual hom pot prendre els més bàsics a un ciutadà si estima que es susceptible de participar més endavant en la comissió d'un delicte. Que vagin en compte, però, perquè si triomfa aquesta doctrina no gaires polítics podran presentar-se a les eleccions (especialment si militen al PP i viuen al País Valencià).

Com sempre, el millor és acudir a les nostres fonts del dret i als seus millors intèrprets. Font: constitució 25 de la Cort general celebrada pel rei Jaume II a Barcelona el 1299: "Algun hom no sie condempnat sens coneguda de jutge; ans en açò sie proceït a coneguda de jutge, així en punir, com en dar a manleuta, com en absolre". Intèrpret: "la idea que presidia totes aquestes lleis i doctrines era que ningú (persona física o moral) no ha de veure modificada la seva situació jurídica si no és per ministeri de la llei general o en virtut d'una sentència judicial resultant d'un procés ajustat a dret" (Víctor Ferro, El Dret públic català. Les institucions a Catalunya fins al Decret de Nova Planta, Vic: Eumo Editorial, 1987, p. 340). En això, doncs, el nostre grau de civilització avantatja en només 712 anys el del nacionalisme espanyol. En altres paraules, el nostre constitucionalisme de camí de ferradura era ja superior al seu constitucionalisme de l'AVE.

P.S. CDC i PSC es mostren contraris a la resolució sobre Bildu: potser que no haguessin votat la Llei de Partits, no?

Comentaris

  1. Sovint s'ha dit que el brètol supera en soroll a la intel·ligència, que roman discreta. Ara mateix, tenim el mateix exemple amb els "cowboys". Quan un Gandhi reuneix intel·ligència i energia -per petitó que fos- es produeix un estrany miracle. És el que ens cal. El nostre actual President té totes les característiques d'home d'energia, és culte i intel·ligent. El primer pas per demostrar què val l'ha de fer rentant la butxaca de la seva colla. Llavores, en aquest moment, serà qüestió de veure si sap ser digne successor de Jaume II amb una recuperació de la nostra dignitat.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas