A Naut Aran, en espanyol

Salardú
La setmana passada varem visitar la Vall d'Aran. Feia potser vint anys que no hi anava i la meva parella no hi havia estat mai. Un autèntic gaudi pels sentits i l'esperit. Paisatges naturals i obres humanes (quin romànic!) d'una alçada extraordinària, tot plegat en mig d'una climatologia extremadament canviant. Com és el moment més baix de la temporada (cosa que no entenc, perquè la primavera aranesa és absolutament espectacular), gràcies a la buidor general de turistes, varem poder captar més bé la vigència de l'aranès entre la gent del carrer: des de la recepció del petit hotel de Vielha (Hotel Fonfreda, bona tria) fins a la barra del petit i cèntric restaurant on varem sopar. També, de quina manera el bisbat d'Urgell s'ho ha de fer mirar pel que fa al foment de l'ús públic de la llengua: entre visita i visita a les esglésies de la Vall la norma reiterada era topar amb retolacions i celebracions majoritàriament en castellà.

Però l'apoteosi espanyola (esberlant només una mica l'emoció de les excepcionals pintures tardogòtiques de les seves esglésies de visita imprescindible) la varem trobar especialment concentrada al municipi de Naut Aran, que acull la borbònica estació d'esquí de Baquèira- Beret. Aquí (just quan topàvem amb els únics autocars de jubilats-turistes) els grans panells explicatius adreçats als visitants a les entrades dels dos nuclis del municipi, Salardú i Arties, eren monolingües. Monolingües espanyols. I bona part de la retolació i els textos de les senyals dels carrers de titularitat municipal eren també en la mateixa llengua i no pas en aranès o català. I això que l'Ajuntament el governa amb majoria absoluta Convergència Democràtica Aranesa, el partit amic del nostre Gran Timoner. Sigui com sigui, un excel·lent record i una bona pila d'imatges que aniran apareixent en aquest bloc durant les properes setmanes.

Comentaris

 1. Són els tentacles madrilenys, que arriben amb la bossa plena a la Val d'Aran. "Barcelona i la Val d'Aran són bones si les seves bosses sonen". La castellanització de València, suposo que té el mateix motiu de la bossa. No crec que només sigui cosa de catalans, això de vendre'ns pel diner. Suposo que tot plegat és bastant universal.
  L'afany d'acaparar, producte d'una inseguretat interna...

  ResponElimina
 2. Doncs estaria molt bé enviar les fotos al correu del partit del Gran Timoner.

  ResponElimina
 3. Quan siguem independents proposo un referèndum d'autodeterminació per la Vall d'Aran i Salou (ben aviat es dirà Sal Huevo), i si sent españols es troben millor doncs porta i adéu.

  ResponElimina
 4. Doncs sí, caldrà fer un referèndum. Si són una nació (occitana o nacioneta espanyola), el més lògic és que vulguin un estat propi o del papa.

  Del Directe.cat:

  http://www.directe.cat/punt-de-mira/151357/l-aranes-no-serveix-per-a-res


  "L'aprovació de la Llei de l'occità, aranès a l'Aran (pdf) per part del Parlament de Catalunya el 22 de setembre del 2010 va ser rebuda amb una gran satisfacció per part de les institucions i la societat civil aranesa. El seu màxim representant, el síndic Paco Boya, va assegurar que la llei saldava 'un deute històric' perquè oficialitzava una llengua '800 anys perseguida i minoritzada', fet que suposadament havia de 'portar l'esperança' a l'Aran.

  Des de llavors, l'occità és reconeguda com a 'llengua pròpia' de l'Aran i ha esdevingut 'la llengua d'ús preferent de totes les institucions de l'Aran, especialment del Conselh Generau d'Aran, de l'Administració local i de les entitats que en depenen, dels mitjans de comunicació públics, de l'ensenyament i de la toponímia'. A més a més, també és 'llengua oficial a Catalunya', conjuntament amb el català i castellà.

  És precisament per l'existència d'aquesta fita històrica que sobta llegir el blog personal del síndic aranès i candidat d'Unitat d'Aran (PSC) a les eleccions del 22M. Els seus dos últims apunts són escrits en castellà -DIARI DE CAMPANHA. "tu a tu" i DIARI DE CAMPANHA. "¿quien lava más blanco?"- i no és fins al tercer que utilitza occità -DIARI DE CAMPANHA. "Occitània". Més anteriorment, havia escrit algun apunt en català, per bé que en la majoria es decanta per utilitzar la llengua de Cervantes.

  Aquest bilingüisme occità-castellà també es trasllada a la web oficial pacoboya.org, on tres de les últimes sis notes de premsa són escrites en la llengua pròpia del territori, i les tres restants empren la llengua de l'Estat.

  Més greu és encara el cas de Convergéncia Aranesa-PNA (CiU), que tan sols publica notes de premsa en castellà, com també és el cas del PP aranès.

  És evident que tothom té el dret a expressar-se com vulgui o bonament pugui, però si una de les funcions dels polítics és la de donar exemple a la ciutadania, és evident que els dos principals partits aranesos no fan justícia als 800 anys de persecució i minorització que van esgrimir quan es va aprovar la llei."

  ResponElimina
 5. L'aranesisme és una variable més de l'espanyolisme, una mena de blaverisme sobrepirinenc. I encara tenen la barra de parlar del català com llengua de dominació ia ltres bestieses...

  ResponElimina
 6. L'aranesisme nomes es un blaverisme mes. Al pallasso del sindic l'altre dia el van entrevistar a CatRadio i li va faltar temps per damanar que li parlessin en aranes. Si l'haguessin entrevistat a un mitja ecspanyol hagues callat com una puta.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas