Carod-Rovira abandona el vaixell a la recerca d'un nou port

Ports de Tortosa-Beseit

En el cim de la seva trajectòria política, poc després del canvi de segle, Josep Lluís Carod-Rovira era autor d’una original formulació, moderna i oberta, d’ampli espectre ideològic, de l’independentisme creixent a Catalunya. Lamentablement, però, en passar de les paraules, de la teoria fàcil, als fets complexos, va naufragar estrepitosament, a parer meu, en prioritzar absolutament l’ocupació del (diguem-ne) poder autonòmic per davant dels objectius nacionals. Francament, ara que comença a albirar-se una nova direcció a Esquerra que virarà cent-vuitanta graus el timó, a la recerca d’un rumb menys catastròfic i més patriòtic, trobo que el triat ara per Carod-Rovira és un final coherent per al camí estratègic marcat ara fa set anys. Prioritzar l’acció de govern autonomista en l’eix ideològic de l’esquerra nacional per davant de l’estratègia política encaminada a l’assoliment d’un estat propi. De fet, el mateix que fa Convergència i Unió en l’àmbit del centre-dreta: sóc independentista, però ara no toca.

Fa temps que, en les seves declaracions públiques, Carod-Rovira havia deixat intuir una aproximació als sectors més nostrats del socialisme català. Ara, en la seva carta de comiat, es compromet a continuar lluitant per la construcció d’una esquerra nacional plural. Per acabar de perfilar el seu futur caldrà esperar, sense dubte, el congrés del Partit dels Socialistes de Catalunya a la tardor. Si el nou PSC que es configura és el vell de la Chacón i en Corbacho, Carod-Rovira continuarà en la nebulosa, si el nou PSC és, però, el realment nou d’Angel Ros i el sector catalanista, la confluència estarà servida. El vell president del partit republicà acabarà aproximant-se de manera definitiva al socialisme autonomista. Digne final a una trajectòria iniciada ara fa set anys. Llàstima que, pel mig, hagi hagut de portar a la deriva fins a trinxar i enfonsar (amb l’entusiasta col·laboració de la direcció actual, hereva voluntariosa dels seus plantejaments) el buc insígnia de l’independentisme.

Comentaris

 1. Què estaríem dient avui, amic Granollacs, si no s'haguéssin produït aquests 7 anys d'entesa d'esquerra nacional?

  Evidentment no hauria existit un president anomenat Maragall, entre d'altres coses

  També és cert que hom podria parlar de 3 anys i no pas de 7 si a la segona de canvi s'hagués virat el timó

  S'obre el torn de paraules

  Tanmateix, el pas d'en Carod per la palestra genera passions i per tant en seguirem atentament les traces

  ResponElimina
 2. Sempre ens trobarem amb situacions com aquesta i es que per destruir l'enemic lo millor es infiltrar gent teva a les seves files perquè sembrin el desconcert. El poder d'un Estat es molt gran i oposar-se a ell es molt difícil. I no estic dient que en Carod hagi treballat contra Esquerra... Peró com deien els romans la dona de Cèsar ha mes de ser honesta ho ha d'aparentar.

  ResponElimina
 3. Tant de soroll, tant agafar el toro per les banyes, tanta equidistància, tot per no res. Així de clar, el senyor Carod va engrescar a molta gent, però tots han fotut el camp, decebuts, enganyats, vilipendiats...

  ResponElimina
 4. Per molt catalanista que sigui el PSOE sempre hi trobarem l'anima de Felipe Gonzàlez, en Carod ha optat per aquesta via. El seduit a estat ell i no el PSOE de Catalunya tal i com volia en fer els tripsrits. Per a tenir poder i influència no ha dubtat en aparcar l'independentisme.

  ResponElimina
 5. Llegint l'entrevista publicada al Punt el 05/06/11 es deixa entreveure, als dos pàrrafs finals, la crida a una nova aventura política.
  L'entrada al PSC d'en Carod no és cap sorpresa per als que portem anys convivint -és un dir- amb els antics militants que del PSAN varen passar a Nd'E reconvertit després en Entesa i d'allà a ERC. Al seu ADN ideològic hi ha imprès un agut complex d'inferioritat respecte de l'esquerra "oficial" -primer PSUC, després PSC- que els fa ser més papistes que el Papa.
  No és un cas, doncs, circumscrit a la persona d'en Carod: és tota la seva gent, coneguda com el clan de l'avellana, amb Benach, Niubò, Amorós, etc.
  de serveis al país i al partit n'han fet, fóra injust de no reconèixer-ho, però ara s'ha demostrat una via absolutament contraproduent.
  Quan ERC ha cerscut és quan s'ha visualitzat com a partit de lluita, no pas institucional, tal i com correspon a una nació sense estat que som. cal recordar, a més, que les medalles que Carod es penja quan rememora la seva Crida Nacional a ERC de 1986 són més que discutibles. Qui va enfortir el partit fou, aleshores, tot l'independentisme de combat -FNC, MDT, etc.- sota el lideratge del discutible Àngel Colom, un personatge un pèl histriònic, i amb una carrera polític, avui, dubtosa, però que en aquells moments va saber galvanitzar les ànsies de molts independentistes.
  També cal recordar que al congrés d'ERC de Lleida de 1989 -jo no hi militava, aleshores- Carod optava clarament pel cadàver polític anomenat Hortalà i no pas per la direcció que, finalment, assolñi les regnes del partit i que va marcar les traces per als èxits que vindrien anys després.
  Tot això cal dir-ho ben clar i ben alt per a que els que no varen viure aquella convulsa i apassionant època situïn el personatge en les seves justes coordenades: Carod no ha estat el principal actiu d'ERC ni és qui ha tret l'independentisme del pou fa vint anys. Si que ha retut serveis al país i al partit que cal reconèixer, i res mes.

  ResponElimina
 6. Només per llegir comentaris com aquest d'en David Roig (LLull, entre molts d'altres, no te m'enfadis)ja val la pena mantenir aquest bloc diari...

  ResponElimina
 7. No he volgut parlar amb l'estòmac, que és prou desaconsellable, però cal puntualitzar les explicacions que Carod va donant "estl damisela ofesa". Tots tenim un passat...

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas