Els hem d’ajudar a proclamar la República

Vall d'AranPer motius professionals m'ha tocat dinar un dia d'aquests amb l’advocada i activista històrica del feminisme Lidia Falcón. Hi he tingut contacte unes quantes vegades en els dos darrers anys. És d’aquelles persones que guanya força en el contacte directe. De prop, és més fàcil apreciar virtuts com ara l’elegància, la humanitat, l’agilitat en la discussió i el tracte afectuós, amagats habitualment darrera la seva màscara pública d’agressivitat. El seu personatge televisiu té un punt d’histriònic. Volgudament: la interessada pensa que només així el fa més potent, més eficient, que arriba a més gent (encara que en despengi també uns quants). Sobretot si tenim en compte els tipus de programes que freqüenta. Diu que ho fa bàsicament per activisme (el preu de l’AVE no li compensa). Ve d’una topada amb Santiago Espot a qui ha recriminat la manca de definició programàtica (més enllà del gran ítem) de Solidaritat Catalana per la Independència.

Ha visitat els acampats de Barcelona, amb qui, naturalment, confraternitza de totes totes. Com al meu cap li encanta anar declarant el meu ideari polític, ja fa temps que sap de quin peu calço. Ella està convençuda que els independentistes som minoria al nostre país. Ens retreu la manca de suport a la causa de la República espanyola. Pensa que només hi haurà un referèndum sobre la independència de Catalunya si abans el Regne d’Espanya es transforma en república per obra i gràcia de l’esquerra ibèrica. Sense voler abundar gaire, li faig saber que crec que mai no hi haurà cap referèndum d’independència dins la legalitat espanyola i que proclamar la III República a la Puerta del Sol és molt més difícil que exercir la nostra autodeterminació a partir d’una victòria electoral incontestable dels partits que presentin a la ciutadania una oferta nítidament independentista. S’ho pren bé, amb elegància. Ens acomiadem a l’estació, on realment i metafòrica, agafarem el tren en direcció contrària.

Comentaris

 1. amic Granollacs

  felicitats per l'article, especialment pel darrer paràgraf
  en el primer, tanmateix, hi he trobat 3 pífies:

  la frase 'N'he tingut contacte' a la segona ratlla de l'article, crec que és errònia. caldria dir 'Hi he tingut contacte'

  segueixo, la frase
  (encara que despengi també uns quants)diria que està mancada d'un pronom:
  (encara que en despengi també uns quants)

  i encara,
  Josep Espot, Solidaritat...
  no hauria de ser Santiago Espot?

  això és tot per avui
  ben cordialment,

  ResponElimina
 2. Buf! Lídia Falcón, Elvira Posada...! Bon record a les persones de bon saber fer de farà uns quaranta anys i lluitadores com ningú altre!
  I, es clar, amic Granollacs, que mai tornarà una República Espanyola. Amb un país espanyol saturat de "caloios" (que volia dir ignorants de sota-sabata) seguint uns líders franco-borbònics, no hi ha res a fer, res. Aquesta és una via esgotada.

  Ara, amb la caiguda del TC d'ahir, encara veig més probable que Felipe VI declari un estat d'excepció, que fer cap pas endavant amb res.

  ResponElimina
 3. Gràcies, Pere Pau. Correcions fetes. Darrerament estic fatal amb els noms.
  Granollacs

  ResponElimina
 4. En veure la Lídia Falcon a la TV imagino com seria l'època republicana espanyola i el desastre de lluites internes entre les diferents faccions de les esquerres; això sí, totes ben unides quan l'objectiu era Catalunya.

  ResponElimina
 5. Recordem que la II República no va permetre cap federació ni res per l'estil i que quan van haver de venir a Barcelona fan agafar-se tot el poder inclòs el teòricament autonòmic. També recordem que els espanyols d'esquerra sobre tot són espanyols i pocs he conegut que reconeguin el dret a decidir d'una població: simplement diuen que els "separatistes" som de dretes... i a xuclar com tots si poguessin.

  ResponElimina
 6. Enarborant la tricolor es va aixafar el 6 d'octubre.
  Simbolismes a banda, la proclamació de la república també s'ha sospesat entre els membres mes conspicus de la Brunete. Per a aquesta xusma, el Borbó és massa condescendent amb les autonomies i cal implantar una república de tall francojacobí.
  O sigui, que alerta amb els republicans que n'hi ha de tots els pelatges ideològics i si en alguna coincideixen és en el reforçament de l'Esapanya uninacional (que no assoliran mai, val a dir).
  La "R" d'ERC s'adopta en un altre moment històric i ara (2011) fa referència al contracte que uneix ciutadans i nació i al sistema de valors més que no pas a l'organització política de l'estat espanyol.

  ResponElimina
 7. D és David Roig (per si de la lectura no se n'inferia l'autoria).

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)