Cadascú tria el seu bàndol i els seus herois

S'Agaró
Ha mort en Carles Sentís als noranta-nou anys. Ironies del destí, un 19 de juliol, setanta-cinc anys després. Podríem recordar-lo amb el seu cèlebre article "Finis Catalonie" publicat a La Vanguardia el febrer de 1939, només uns dies després d'entrar a Barcelona amb la pistola al cintó, on despatxava els clarobscurs de la Catalunya republicana amb un subtítol ofensiu, bastard i simplificador: "El fin de una película de gangsters, simplemente". Cadascú tria els seu bàndol i els seus herois. I avui, per comentar el seu traspàs, us parlaré d'un altre home, a diferència d'ell, absolutament desconegut, símbol de molts d'altres. Francesc Ribó va néixer a un poble de la Segarra el 1909, estudià a l'Escola Normal a Barcelona i guanyà el títol de mestre el 1927. Seguí els ensenyaments de l'il·lustre pedagog Herminio Almendros a la primera Universitat Autònoma i féu amistat amb el gran filòsof Ferrater Móra. El 1934 s'incorporà al Grup Escolar Ramon Llull de Barcelona fins al moment en el qual fou cridat a files, pel novembre de 1936. La guerra fou per a ell el mateix infern que patiren milers i milers de joves.

En acabar el conflicte, les autoritats del nou règim el sotmeteren a depuració i el sancionaren tot acusant-lo d'ateisme, de defensar idees esquerranoses i d'haver tingut afiliació sindical. El càstig fou de cinc anys de suspensió de feina i sou i altres cinc d'exili fora de Catalunya. El 1944, Francesc Ribó, segur de no voler contribuir a difondre en l'ensenyament els principis del nou règim, rebutjà formalment el seu destí com a mestre a l'Escola Nacional de Torroella de Montgrí i abandonà, amb llàgrimes als ulls, la professió que havia exercit tota la vida i amb la qual havia somiat des de petit. Es dedicà durant anys a vendre mel i més tard entrà a treballar als Laboratoris Viñas de Barcelona, sempre amb les seqüeles de la guerra marcades al cor. Avui, el dia en què Carles Sentís ha mort, no puc sinó recordar Francesc Ribó com a símbol de tots aquells que, dins i fora del país, van pronunciar un no rotund a col·laborar amb el franquisme triomfant dels anys més negres, arriscant la seva pell i sacrificant les seves il·lusions. Cadascú tria el seu bàndol i els seus herois. El vetllaran també al Palau de la Generalitat?

Comentaris

 1. A casa meva, els meus pares es van conèixer per la repressió que van rebre per part franquista, es clar. De les dues famílies, no en va quedar ningú sense depurar. Inhabilitats per exercir les seves professions, etc. La bestiesa va ser haver d'esmorzar jo més d'una vegada amb en Sentís. Aquest home, molt culte, era un gran navegant de la conversa. Sabia desviar qualsevol entrebanc. No sé si és gaire encertat o no, però sempre m'ha recordat en Josep Pla. Navegants de dia i de nit...

  ResponElimina
 2. Ramon Barnils va parlar de Carles Sentís en tres interessants articles publicats el gener de 1994 a la revista El Temps:

  http://www.contrastant.net/hemeroteca/barnils/500.htm

  http://www.contrastant.net/hemeroteca/barnils/501.htm

  http://www.contrastant.net/hemeroteca/barnils/502.htm

  ResponElimina
 3. Impagable:

  http://www.vilaweb.cat/editorial/3912053/mort-gran-periodista.html

  ResponElimina
 4. Article censurat a Nació Digital
  http://xavierborras.blogspot.com/2011/07/carlos-sentis-lespion-de-franco-mor-als.html

  ResponElimina
 5. No estic d'acord en que cadascú va triar el seu bàndol. A molts els hi van empènyer. Parlo dels milers de persones que van patir la revolució, perseguits simplement per no donar-hi suport o per les seves creences religioses.
  La Catalunya de la revolució va ser una Catalunya de gàngsters, això és ben cert i en Companys no va fer res per aturar-ho.

  ResponElimina
 6. Aquell matí del 39 el Sentís es va aixecar, es va rentar la cara amb i va netejar les botes. Va despenjar l'uniforme de la paret i se'l va posar. L'uniforme de feixista amb el que va entrar a Barcelona aixecant el braç i cridant visques a Espanya i a Franco.

  Aquella nit deuria brindar amb la resta de soldats feixistes, rient i cofoi. Els mateixos soldats que al cap de pocs dies fusellarien, depurarien i exiliarien moltes dels nostres avis i avies. Els que es van volder quedar fins al final. No eren de la FAI ni comunistes ni feixistes, eren només catalans.

  Ells van sobreviure a la guerra i al genocidi, van continuar parlant en català als seus fills, que el parlarien als seus nets. Ells van mantenir viva Catalunya durant la dictadura.

  El Carlos Sentís, en canvi, va ser dels que van començar la guerra, dels que van despreciar la nostra democràcia i van voler eliminar el nostre poble.

  M'és igual el que va fer després, si escribia millor o pitjor o els amics que tenia. Sempre va ser un feixista i va morir sense, mai, demanar perdò o arrepentir-se del seu passat. Va morir com a feixista.

  Escupo a la seva tomba i a la de tots els fillsdeputa com ell.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Col·locats els regiments cal identificar la cinquena columna (#prouespoli)