Els papers catalans a Salamanca, la història interminable

Vilac (Vall d'Aran)
El proper dijous 14 de juliol la Comissió de la Dignitat celebrarà La Nit de la Memòria Històrica, un nou acte per reivindicar el retorn dels documents que, cinc anys després de l'aprovació de la llei de resititució al Congrés dels Diputats espanyol, encara no han arribat a Catalunya. Ja sabeu, tot allò de l'Estat de dret i bla, bla, bla, que al nacionalisme espanyol li agrada tant per, des de la prepotència, desqualificar els altres però que mai s'aplica a sí mateix. Durant l'acte es farà públic, sota el títol Cinc anys d’escarni, ja n’hi ha prou, l'enèssim manifest d'historiadors nacionals i internacionals i d'entitats i persones afectades per les confiscacions dels seus arxius particulars que encara no han estat ressarcides d'un dany material i moral patit, com qui diu, abans d'ahir, l'any 1939.

Durant la vetllada s'atogaran els premis Dignitat 2011, concedits a tres descendents de persones afectades per les confiscacions: Teresa Rovira i Comes, de 92 anys; Josep Pàmies i Bertran, de 89 anys; i Odina Capo i Parera, de 76 anys. També, un premi especial a la revista Sàpiens, per la seva excel·lent feina de difusió de la memòria històrica i del cas dels famosos papers catalans a terres castellanes. Molt em temo que, durant els propers mesos, l'aproximació de la campanya electoral provoqui un allargament encara més gran del procés fins després del març de 2012. Més encara, tenint en compte que el procés per a la recuperació de la documentació confiscada als arxius dels ajuntaments catalans (que va quedar fora de la llei de retorn) encara ni tan sols ha començat. En definitiva, que tot plegat costa massa. I per això estem com estem.

Comentaris

  1. Ja posats podia haver posat una foto de Sant Martí que acollim l'acte i no d'Aran.
    Un plaer el vostre activisme a twitter pel #9Juliol. Gràcies.-

    ResponElimina
  2. Si es pogués fer broma del tema, diria que a raó d'uns 1.500 Km. de distància, amb un paquet per cada funcionari, la comissió de creació de la logística que generi la possibilitat i cobertura total de seguretat, tot plegat, pot generar un esforç heròic sense precedents a la història universal, amb el que al no haver-hi cap acte previ, aquesta situació resulta molt complexa i feixuga. "-Comprendemos la impaciéncia de los catalanes, pero es que todo requiere su tiempo"....

    Altrament dit: -Franquistes, deixeu de fer la punyeta d'una vegada!! (Res, ni cas...se senten molt segurs de la seva victòria) Abans que això, serà més fàcil aconseguir la indep. ...i mireu que ja és difícil...!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas