L'Òmnium fa volar coloms: perdoneu, però algú ho havia de dir

Unha (Vall d'Aran)
D'entrada, tota la meva comprensió i el meu reconeixement al posicionament de l'Òmnium Cultural, expressat per la seva presidenta, la Muriel Casals. Han treballat cinquanta anys pel país, en temps difícils, s'ho mereixen. En particular, els primers i els darrers. Constitueixen una organització plural i, tot i que el predomini de l'independentisme en el conjunt del catalanisme comença a ser bastant escandalós, encara en queden alguns, des de la victimizada Anna Grau a l'enigmàtic Antoni Dalmau, que estan fora del consens. És normal, doncs, que l'oferta per a l'immediat futur que ens proposa l'entitat no sigui nítidament independentista. També és lògic que ens hagin volgut oferir alguna cosa. Saben que el personal comença a estar una mica emprenyat: ha passat un any i anem marxa enrere com els crancs. Es tractava, doncs, de mantenir els equilibris (pas ferm endavant no declaradament independentista), cosa que complica molt la consistència dels arguments.

Diguem-ho ràpid i malament: les propostes concretes referents als tres eixos proposats per la Muriel Casals són irrealitzables. Com a rescalfament propi estan bé, però no ens duran en sí mateixes ni una passa més enllà. Totes tenen un defecte d'origen: el fet d'ignorar quin és el terreny (el Regne d'Espanya) que trepitgem i els temps de crisi on vivim. a) Pel que fa a la llengua, se'ns parla d'una defensa ferma que recorrerà als tribunals quan faci falta. Llàstima que la llei sigui la que és (el TC ha obert la via al final de la immersió) i la que serà en un futur immediat (llei de bases del PP). b) El pacte fiscal (de debò, no les habituals enganyifes) en una Espanya que s'ensorra és radicalment inviable i les fórmules d'insubmissió fiscal afecten (la butxaca) l'essència mateixa de la catalanitat (el personal no està per heroismes individuals). c) La convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació és encara més impossible: cal una reforma constitucional que no es produirà ben bé fins just abans del Judici Final. En definitiva, que la solució amb majúscules continua essent només una: acumulació de forces i trencament de la legitimitat espanyola. Declaració unilateral. I després, a negociar i a construir.

Comentaris

 1. Doncs jo ni estic gens d'acord amb el que dius. El poder que té Espanya sobre Catalunya el sostenim els mateixos catalans amb els diners que paguem sense retorn. Si amb aquesta gent ja està ben clar que no es pot parlar, -deixant a banda la opció de declarar la independència unilateralment, que m'encantaria però veig impossible - crec que és una gran idea fer el tancament de caixes. No ens escolteu, no paguem. Aquí sí que ens començaran a fer cas. Jo crec que els espanyols estan convençuts de que els catalans som uns covards. I estan molt equivocats, perquè confonen el seny amb covardia, i els hi hem de demostrar. En fi, jo sóc autònoma i t'asseguro que estava esperant que algun personatge o entitat pública amb prou credibilitat fes aquesta proposta. M'hi apunto una i mil vegades, m'és ben igual el que em pugui passar. Les guerres a on ens toca lluitar ara ja no son com les dels nostres pares,però son guerres igual, i les podem guanyar amb les armes de les que disposem.

  ResponElimina
 2. Veuran els meus cansats ulls que La Caixa ingressi els diners recaptats pels EMPRESARIS CATALANS en un compte de la Generalitat en lloc de en un compte de la HACIENDA PUBLICA ESPAÑOLA?. "Oh no, que nosaltres som una entitat seriosa. Nosaltres seguim fidels als nostres clients. Els diners cap a Madrid que es el que fan els minyons responsables". No. M'agradaria, però no. Lo millor, per no fer mai mes el paripé, es declarar unilateralment la independència. Amb això es fa tot lo altre: tancament de caixes inclòs.

  ResponElimina
 3. Si troves algú amb prou consistència que, essent President de Catalunya, se la vulgui jugar declarant la indep., endavant! Pensa, però, que abans ens cal majoria (molt) absoluta que ho voti al Parlament, si volem ser demòcrates amb nosaltres mateixos. I, a hores d'ara, entre PP i PSC, no crec que sigui viable aconseguir-ho, ni molt menys.
  El tancament de caixes el veig més viable perquè és transversal amb tots els partits. El sentiment indep. pujarà a partir d'aquest èxit i, llavores, serà quan podrem mirar d'aconseguir el nostre alliberament d'aquesta presó.
  Aquesta és una guerra que cal fer-la amb sang freda i molta persistència en la estratègia.

  ResponElimina
 4. Coincidiexo amb el què dius però ara sembla que tothom sembla tant satisfet amb les propostes irrealitzables d'Òmnium que caldrà esperar a que vegin que no són viables. De fet aquestes propostes (valentes en una entitat com Òmnium) tenen tuf de narcotitzant.
  Felicitats per la creixent activitat twittera!.

  ResponElimina
 5. Es tracta de no deixar de parlar del tema i de proposar coses. Si no fa la sensació de que fem una estirada de queixes i callem una temporada i el tema s'ha acabat.

  ResponElimina
 6. Dos bons escrits sobre el pacte fiscal i el tancament de caixes:

  http://www.deumil.cat/bloc/2011/07/14/joanp/no-prenguessim-pas-mal/

  http://www.ccncat.cat/?q=ca%2Fcontent%2Fel-ccn-explica-%C3%B2mnium-que-%C3%A9s-la-generalitat-qui-ha-de-fer-insubmissi%C3%B3-fiscal-no-pas-els

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas