Compte amb la destral, que anem mancats de referents morals


El Perelló (Baix Ebre)

El papa Ratzinger ha passat per la capital del país veí, concitant els amors i els odis habituals, expressats aquesta vegada tant pels uns com pels altres amb major hooliganisme de l’habitual (amb qüestions incomprensibles, com ara els descomptes al transport públic o l’excés de violència policial). Potser, tot ha estat tan a flor de pell com a resultat de la calor del mes d’agost que ha arribat finalment (disculpeu-me l’acudit fàcil), amb temperatures infernals. Algunes de les estampes viscudes a Madrid han volgut recuperar l’esperit de les guerres de religió que van abatre Europa als inicis de la modernitat. Us recomano al respecte l’apunt “Anti-antipapa” del magnífic bloc amic El porc senglar, amb el qual m’identifico (encara que no quedi políticament correcte) al cent per cent. Deu ser que em faig gran, però a més d’un crit de tolerància envers els cristians, crec necessari fins i tot anar-hi una mica més enllà en la reflexió.

Fes el que et vingui de gust o allò que t’aprofiti individualment a cada moment, com si estiguessis sol en el món o com si tots els altres hi fossin bàsicament per satisfer els teus desitjos. I, evidentment, fes-ho sempre sense valorar prèviament ni acceptar a posteriori cap de les conseqüències que se’n puguin derivar dels teus actes. Aquesta és la praxis, mancada de qualsevol articulació ètica, que aplica en les seves accions una part creixent dels individus que integren la nostra societat. Les conseqüències d’aquesta falta de reflexió sobre la moralitat dels actes propis, en tots els ordres de la vida social, són a la vista de tothom. A Catalunya, abatut el cristianisme com a referent majoritari (a la nostra explicaven l’altre dia que en deu anys la pràctica religiosa entre els joves ha caigut del 29 al 10%) ha estat substituït per un això és xauxa total. Compte, doncs, amb la destral de la crítica indiscriminada als grups que defensen (estiguem o no d’acord en res, en tot o en part) un perfil de de vida amb exigències morals. Perquè no anem precisament sobrats de referents.

Comentaris

 1. A Madrid han tornat a exercir obsessions que a Catalunya, crec que mai ens han dominat: el fanatisme religiós, el fonamentalisme.
  Que hi ha vida més endins de la matèria és evident. Que el gran univers és vida coordinada i amb voluntat d'expansió, també és evident. I, també és evident que aquesta vida la podem palpar cada dia només observant el gabadal de casualitats i coincidències que ens cauen a sobre al cap d'una setmana. Ara, fer-ne d'això un fanatisme a la Madrid-Vaticana, això és pitjor que ser EEUU!

  ResponElimina
 2. Per tenir referents morals no cal tenir un amic imaginari.

  ResponElimina
 3. Gràcies per la referència al meu apunt, tot un honor venint d'un blog com el teu.

  ResponElimina
 4. Una cosa és l'ètica personal i les creences i una altra el tenir de referent una institució terrenal (l'Església) que pretén impedir com sigui la independència -i que defensa uns postulats ben alluntyats de les pràctiques socials en vigor.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas