Crònica de un viatge d'estiu

Aldover (Baix Ebre)

Mentre fem camí, per l’autopista (14,95 € d’espoli), cap al nostre segon funeral en vuit dies (coi de vida, amb perdó), l’ambient pessimista que ens abat es barreja amb la tertúlia radiofònica d’actualitat. La metròpoli s’ensorra. Hem estat uns quants dies bastant desconnectats (com qui diu, sense televisió), així que gairebé tot ens ve de nou. Darreres notícies tamisades per posicionaments vells. La situació econòmica sembla insostenible. Potser el futur obligarà a una única política fiscal europea. Encara, de la catàstrofe, en sortirà alguna cosa positiva. Un catedràtic de la Pompeu Fabra que no es capaç d’expressar-se en català ens ho explica. Després, els tertulians de reserva (els de l’agost), en la seva majoria de filiació convergent, ens parlen com si visquéssim a Badajoz: que si els alemanys han fet tants esforços per nosaltres. A veure, voleu dir que el nostre saldo històric (vull dir el nostre, el català), espoli comptat, amb la Unió Europea, ens és gaire favorable?

Clou la tertúlia l’aparició del portantveus del govern de la Gestoria. Diu que el president ha anunciat darrerament, per responsabilitat, noves retallades per al pressupost del 2012. Com sempre, només es parla de contenció de la despesa. Els ingressos no existeixen. Només han existit per eliminar de forma immoral i demagògica, sota la pressió dels principals interessats, l’impost de successions a les rendes més altes (però molt, que és l’únic que quedava). Res sobre reimplantar fiscalitat sobre els grans patrimonis. Escàndol compartit al cotxe quan Francesc Homs comenta la voluntat dels socialistes d’endarrerir els treballs de la comissió parlamentària sobre el pacte fiscal. Encara més? És que la situació no és encara prou greu? Aplaudim amb les orelles quan el convergent es refereix al sistema de finançament en vigor qualificant-lo d’estafa estratosfèrica (a veure que serà el pacte fiscal). Un dels tertulians parla de generar frustració. Com si l’autonomisme no fos una immensa, una brutal frustració. Així avancem, entre camions i núvols de tempesta que no acaben de trencar.

Comentaris

 1. El pacte fiscal?. Com que es tracta de polítics catalans jo penso que aquest pacte serà una operació de maquillatge enboltada de "dures" negociacions entre P.P. i CyU que ens abocaran a l'esclavitud mes abyecta. Per quatre engrunes CyU es desentendrà del Independentisme teóric que utilitzen com a clau negociadora amb el futur govern espanyol. Aquest pot ser el "pacte": una pantomima pública a canvi de traïr (un altre cop) al moviment sobiranista. Si. Crec sincerament que el moviment independentista servira com a moneda de canvi a CyU pel peix al cove. L'estat propi? Ara no toca...ni mai.

  ResponElimina
 2. Aquesta situació de degradació que ens explica en Granollacs, la trobo equivalent al moviment de la baldufa, que gira sobre si mateixa i la seva traslació és erràtica. CiU no té Nord on referir-se a cap meta, a cap horitzó.
  Si a això hi afegim que ja no existeix economia productiva o s'ha anat a n'orris, doncs tindrem ja ben clar que estem fent un retorn a vint anys enrere. Econòmicament i políticament!
  Tot això, gràcies a una baldufa que tothom vota... És clar que també amb els altres.........

  ResponElimina
 3. El pacte fiscal no és més que un pegat. Mentre estem on estem l'espoli continuarà ja es digui pacte, sistema, o estafa directament.

  ResponElimina
 4. En Ramon Llull parla d'un retorn a vint anys enrere. Crec que és pitjor.
  Fa vint anys no hi havia un Madrid tan engreixat econòmicament, en bona part amb els nostres impostos.
  No estava tan consolidada la idea de "l'Espanya democràtica". No havíem patit un nou allau immigratori, dels quals molts llatinoamericans que no volen saber-ne res de la catalanitat, i d'altres que viuen en barris on no està clar què deu ser, això de la catalanitat. Sedimenten en bona part sobre un "no-nacionalisme" que dóna per descomptada l'espanyolitat.
  Haurem passat vint o trenta anys en què han simulat que teníem autonomia mentre consolidaven un estat més voluminós que mai i ens espoliaven econòmicament i creaven el gran Madrid.
  Ara una sentència del TC sobre l'Estatut que ens lliga curt i continuar amb l'espoli. CiU negociant unes engrunes... i apa.
  "Independents o residuals". Qui ara diu això no acaba de fer cap pas per a la primera opció. I ell i els hereus porten dècades en connivència amb la segona opció. Encara que només sigui per omissió.

  ResponElimina
 5. Proposo que ens referim al "pacte fiscal" com a "unicorn". Uns exemples:

  - La comissió negociadora pressionarà per obtenir un unicorn

  - Amb un unicorn tot ens aniria millor

  - Ser responsable és buscar un nou encaix amb Espanya demanant un unicorn

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)