Ves al contingut principal

Fragments escollits (X). "Nunca fue el castellano lengua de imposición".

Molins d'oli (Aldover)
"Jefatura Superior de Policía. Brigada de Información. R.e. 183.
Barcelona.
Registro - Salida
Fecha: 2 - 6- 48
Núm. 967
Del Libro "Secreto.

El Excmo. Sr. Director General de Seguridad en escrito nº 8384 de fecha 20 de los corrientes dice lo siguiente: 'El Iltmo. Sr. Director General de Propaganda en escrito nº 658-48 fechado el 2 de marzo último, me informa que en Barcelona y por el "Institut de Estudis Catalans", entidad que labora por la difusión de este dialecto se ha puesto en circulación las obras "Diplomatari dels Catalans a Orente" [sic] del Sr. RUBIO LLUCH, e "Histopatologia d'una nova capa de epiteli semiescamos que cobreix les mucoses digestives" del Sr. FEDERICO DURAN JORDA, impresas en catalán en los talleres de la Casa de la Caridad e Imprenta Altes de la ciudad condal, respectivamente, sin presentar la necesaria autoritzación, interesando se proceda en consecuencia sin menosabo de las sanciones que aquel competen.- Lo que participo a V.I., a los efectos de adopción de las medidas pertinentes como consecuencia de esta vulneración de la Ley de Imprenta.-"

Pase al Sr. Comisario Jefe de la Brigada de Servicios Especiales para su conocimiento y efectos que procedan según el anterior escrito interesa, ya que por esa Brigada se han practicado gestiones sobre el referido Instituto de Estudios Catalanes, dando cuenta a esta Brigada de lo actuado.

Barcelona 1 junio 1948.
EL JEFE SUPERIOR
P.D. EL COMISARIO JEFE
Joaquín Aguado."

Font: Còpia conservada entre els papers de Josep Puig i Cadafalch (Arxiu Nacional de Catalunya).

Comentaris

 1. N'hi han encefalogrames plans que encara afirmen tot convençuts de posseir la veritat absoluta que el català (un dialecte del novè cercle dantesc) acabarà amb el castellà (llengua sagrada emprada per Deu i els profetes per escriure la Bíblia (si us fixeu ells llegeixen la Bíblia en castellà. Per tant la Bíblia va ser escrita en castellà per voluntat divina)).
  No hi ha res a fer. No te remei. No hi ha marxa enrere. Catalunya i Espanya van cap a la ruptura. Adéu Espanya!!

  ResponElimina
 2. M'agrada que hagis escollit aquest document i no un altre. Un document que prohibeix, no grans obres o textos transcendentals del catalanisme, sinó que prohibeix una "Histopatologia d'una nova capa de epiteli semiescamos que cobreix les mucoses digestives".

  És un text banal, utilitari, sense cap connotació política. El van prohibir no pels seus continguts, sinó per la llengua que estava escrit.

  Així podem veure que grotesc, absurd i roí que es prohibir un llengua. I que fills de puta son els que ho fan.

  ResponElimina
 3. I el Presiden Suarez d'Espanya anava dient que el català no servia ni per ensenyar matemàtiques, etc.
  Quan s'és tant Mou, senyal que hi ha molta serradura dins de la closca.
  Si li féssim una còpia al Borbó encara riuria de malícia....

  ResponElimina
 4. ULTIMA NOTICIA; EL PROGRESISTA MINISTRE D'ENSANYAMENT SRO.GABILONDO ACABA DE DIR "LA GENERALITAT TE QUE ACATAR LA SENTENCIA,SI TENIM BILINGUISME AL CARER A LAS AULES TEMBE"IDENTIC COMENTARI QUE AN RAJOY.FOT-LI QUE SON CATALANS¡¡I AL PSC.C? COM AN MONTILLA "MUDITO".
  JUGANT AMB BARCELONA

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Avui, secció de successos. A risc de ser poc original, fa temps que penso que el símil no pot ser més exacte. Catalunya és com una dona maltractada. En la seva relació amb Espanya les coses ja no van començar bé. La unió no va ser el resultat de la seducció, de l'enamorament i de la descoberta inicial i foment posterior dels interessos comuns. No. La història entre els dos va començar, en una conducta pròpia d'altres èpoques, amb el rapte de la núvia. Després d'anys de mirar-se-la amb desig, aquell home, finalment, va fer-la seva, encara que fos per la força. Després, amb el pas dels anys, la cosa no ha fet sinó degradar-se més i més. Ell explica a tothom que li ha fet una cuina estupenda, on ella és la reina, bàsicament per tenir-li preparat el dinar a taula a l'hora convinguda. Naturalment, per mantenir-la ben lligada a ell, en molts moments, ha hagut de fer ús de la força. Una bona bufa de tant en tant. Per què? Perquè és seva i amb ella pot fer el que vulgui.

La m…

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas

López-Fonta, Alejandro (empresari).
La pau i el progrés.
Dijous, a la matinal de la ràdio comtal, combat a mort entre Anna Ballbonna i Quico Sallés del costat dels bons patricis i Alejandro López-Fonta i Xavier Salvador arrapats al cantó fosc de la força. Entre altres motius, a compte de la memòria democràtica. Els primers, posant de relleu l’immens frau d’una Transició que està arribant ja al qüestionament dels drets polítics fonamentals; els segons, fent la lloança del període més llarg de pau i progrés econòmic de la història d’Espanya. Així s’hi refereixen. Trenta anys de pau i prosperitat: és exactament el que podria haver afirmat un ministre franquista l’any 1973. I és exactament per això que la Restauració borbònica de la Constitució del 78 ha estat incapaç de posar les bases d’una reconstrucció real d’Espanya. Confiem que la independència de Catalunya faci viable, via trompada, el gran canvi que els cal.

Oliveres, Arcadi (dirigent de Procés Constituent).
Denunciar la doble moral.

Cas / Coherència

CAS. De sobte, com acudint a l'avançada a la seva cita anual estiuenca, Gibraltar torna al centre de l'escena. Aquesta vegada, però, amb un caire diferent. Enmig d'una escalada de tensió superior a l'habitual d'un conflicte per l'aeroport guanyat al mar o la gestió de les aigües jurisdiccionals. El Brexit re-situa la qüestió: Espanya, malalta de nacionalisme carrincló, hi veu l'oportunitat de revertir la cessió feta al Regne Unit just quan aquest acabava de néixer. I per remarcar-ho, canviant tot el que havia dit fins al moment, s'obre fins i tot a acceptar una Escòcia independent al si de la Unió Europea. És així com, tres-cents anys després, el Cas dels Catalans retorna. L'oportunitat de desfer la traïció anglesa que va liquidar la sobirania catalana. Perquè, si cal deixar sense efecte l'article 10, per què no, també el 13 que empara la incorporació del vell Principat a Castella.
COHERÈNCIA. Fa uns quants anys que els anomenats socialistes cat…