Fragments escollits (X). "Nunca fue el castellano lengua de imposición".

Molins d'oli (Aldover)
"Jefatura Superior de Policía. Brigada de Información. R.e. 183.
Barcelona.
Registro - Salida
Fecha: 2 - 6- 48
Núm. 967
Del Libro "Secreto.

El Excmo. Sr. Director General de Seguridad en escrito nº 8384 de fecha 20 de los corrientes dice lo siguiente: 'El Iltmo. Sr. Director General de Propaganda en escrito nº 658-48 fechado el 2 de marzo último, me informa que en Barcelona y por el "Institut de Estudis Catalans", entidad que labora por la difusión de este dialecto se ha puesto en circulación las obras "Diplomatari dels Catalans a Orente" [sic] del Sr. RUBIO LLUCH, e "Histopatologia d'una nova capa de epiteli semiescamos que cobreix les mucoses digestives" del Sr. FEDERICO DURAN JORDA, impresas en catalán en los talleres de la Casa de la Caridad e Imprenta Altes de la ciudad condal, respectivamente, sin presentar la necesaria autoritzación, interesando se proceda en consecuencia sin menosabo de las sanciones que aquel competen.- Lo que participo a V.I., a los efectos de adopción de las medidas pertinentes como consecuencia de esta vulneración de la Ley de Imprenta.-"

Pase al Sr. Comisario Jefe de la Brigada de Servicios Especiales para su conocimiento y efectos que procedan según el anterior escrito interesa, ya que por esa Brigada se han practicado gestiones sobre el referido Instituto de Estudios Catalanes, dando cuenta a esta Brigada de lo actuado.

Barcelona 1 junio 1948.
EL JEFE SUPERIOR
P.D. EL COMISARIO JEFE
Joaquín Aguado."

Font: Còpia conservada entre els papers de Josep Puig i Cadafalch (Arxiu Nacional de Catalunya).

Comentaris

 1. N'hi han encefalogrames plans que encara afirmen tot convençuts de posseir la veritat absoluta que el català (un dialecte del novè cercle dantesc) acabarà amb el castellà (llengua sagrada emprada per Deu i els profetes per escriure la Bíblia (si us fixeu ells llegeixen la Bíblia en castellà. Per tant la Bíblia va ser escrita en castellà per voluntat divina)).
  No hi ha res a fer. No te remei. No hi ha marxa enrere. Catalunya i Espanya van cap a la ruptura. Adéu Espanya!!

  ResponElimina
 2. M'agrada que hagis escollit aquest document i no un altre. Un document que prohibeix, no grans obres o textos transcendentals del catalanisme, sinó que prohibeix una "Histopatologia d'una nova capa de epiteli semiescamos que cobreix les mucoses digestives".

  És un text banal, utilitari, sense cap connotació política. El van prohibir no pels seus continguts, sinó per la llengua que estava escrit.

  Així podem veure que grotesc, absurd i roí que es prohibir un llengua. I que fills de puta son els que ho fan.

  ResponElimina
 3. I el Presiden Suarez d'Espanya anava dient que el català no servia ni per ensenyar matemàtiques, etc.
  Quan s'és tant Mou, senyal que hi ha molta serradura dins de la closca.
  Si li féssim una còpia al Borbó encara riuria de malícia....

  ResponElimina
 4. ULTIMA NOTICIA; EL PROGRESISTA MINISTRE D'ENSANYAMENT SRO.GABILONDO ACABA DE DIR "LA GENERALITAT TE QUE ACATAR LA SENTENCIA,SI TENIM BILINGUISME AL CARER A LAS AULES TEMBE"IDENTIC COMENTARI QUE AN RAJOY.FOT-LI QUE SON CATALANS¡¡I AL PSC.C? COM AN MONTILLA "MUDITO".
  JUGANT AMB BARCELONA

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas