Pla Nacional de Valors: comencem per la dignitat

Port Olímpic (Barcelona)
Dia d'inputs forts. Us en parlo d'uns quants. A ritme frenètic. M'assabento al migdia del Pla Nacional de Valors que impulsa el conseller Josep Lluís Cleries. No serè jo qui se'n foti. Ni el primer a negar la major. En manquen molts, de valors, al nostre país. Moltíssims. La valentia, per exemple: només cal veure el resultat de la votació sobre el patrocini de Qatar, si no recordo malament, 697 a 76. El problema arribarà a l'hora de posar-nos d'acord exactament en quins són els prioritaris a fomentar (ell cita en primer lloc el de la solidaritat!?). Però ja està bé, ja, que se'n parli. Per cert, fa una dècada els progres d'aquest país s'haurien fet un fart de riure si ho hagués proposat el president Pujol (i mira que jo no el vaig votar mai). Després de dinar, sec a prendre cafè i miro, amb un ull, el serial de la Nostra. El tal Joan, un tipus no precisament modèlic en valors (com ara l'amor als pares, la capacitat de treball i sacrifici, o el respecte pels béns aliens), ha estat acollit per la mare a la qual va fer apallisar alguns capítols (mesos) enrere.

Mentre tirànicament li exigeix un entrepà (però, volant), estirat al sofà, va canviant de canal compulsivament amb el comandament a distància. Escolteu, increïble, tots i cadascun dels cinc canals que travessa són en català. Es tracta, sens dubte, de l'escena de ficció més agosarada de l'episodi del dia. La menys creïble. Per si encara no m'he adonat, en canviar al 3/24 topo amb el conseller Ferran Mascarell anunciant els detalls del gran acord amb les majors pel doblatge de cinema en català. Diu que l'any vinent, si compleixen, passarem de menys d'1% d'oferta en català a un 7 (bescant el 50% al qual teòricament obliga la llei del perversíssim Tripartit). Sí, és veritat, és un progrés respecte al que hi havia. Millor construir que destruir. Sí, sí. Però, en el fons l'escena em permet refermar-me en la impressió que el primer element que el conseller Cleries ha d'incloure al Pla Nacional de Valors és el d'aprendre a defensar la pròpia dignitat. Perquè si no et respectes ni tu mateix, difícilment ho faran els altres. Apago la tele i me'n vaig a buscar les criatures. A veure que podem fer, avui, en matèria de valors.

Comentaris

 1. LA IMPRESENTABLE ASSEMBLEA DEL BARÇA ÉS UN BON TERMÒMETRE DE COM ESTAN ELS VALORS A CATALUNYA. ÉS EL MILLOR EXEMPLE DE SOCIOVERGÈNCIA QUE HEM TINGUT ELS DARRERS TEMPS. L'INEFABLE SANDRO NÚÑEZ DE BEN SEGUR QUE ENS CONTINUARÀ OBSEQUIANT AMB ESPECTACLES D'AQUEST ESTIL DURANT EL SEU (PREVISIBLE) LLARG MANDAT.

  ResponElimina
 2. Home, pot ser que passi per TV3, 3XL, 33, Esports 3 i 3/24 i just en el moment en que no fan publicitat o que, si la fan, enganxi un dels pocs anuncis fets en català. O si no la fan i és un programa d'entrevistes, per pura casualitat, el convidat parli en català.

  Algú s'ha dedicat a calcular la mitjana d'edat dels sossicumprumissaris? Se que els catalans més joves no som tan cagats i tan mesells.

  ResponElimina
 3. Per cert, seria bo que els comentaris fets en majúscules fossin esborrats. És l'equivalent internauta a parlar cridant com un posseït esperant que el volum et doni la raó. Personalment no ho suporto. I crec que no estic sol. Netiquette.

  ResponElimina
 4. Permeteu-me afegir tres imputs forts més...
  El SCS es planteja reduir a la meitat la paga de nadal dels metges (quan diuen metges parlen sempre de totes les professions sanitaries que n'hi ha unes quantes).
  Ahir a benestar i família van reunir a la patronal de residències d'avis per informar-los que no cobraran RES d'els mesos de setembre i octubre en el cas de les concertades i només el 65% en el cas de les col·laboradores. Al novembre intentaran regularitzar la situació però els impagaments queden ajornats sine die.
  La CUP farà campanya per l'abstenció. L'autonomisèria que ens atenalla no ens deixa respirar...
  Uf! no guanyem per ensurts!

  ResponElimina
 5. No t'oblidis de que aquest més hi haurà retards en el pagament a les farmàcies.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas