Relats de diumenge (XVIII). Dues actituds per fer camí i assolir l'objectiu

Vielha (Vall d'Aran)

En aquella vall de muntanya els dos pobles principals no només compartien els béns de la terra, sinó també estretíssimes relacions, consolidades generació rere generació. De les jornades de festa on es trobaven els joves dels uns i dels altres, i dels emparentaments antics, sorgien sempre nous enllaços. El pendent d'aquella orografia, tot i el sistema de terrasses, no donava per a conreus gaire lluïts, poc més enllà dels farratges i l'autoproveïment. La ramaderia era l'especialització de les cases més importants dels dos llogarrets. Les que aconseguien, de tant en tant, oferir a la resta de la humanitat alguna figura sòlida i viatjada. Curiosament, però, tot i compartir tantes coses i ser-hi l'un al costat de l'altre, existia una abismal diferència de mentalitat entre els habitants dels dos pobles. Els d'un lloc vivien marcats pel pragmatisme i les ganes de fer. Els altres, perpètuament enfangats en disputes. Els uns tiraven pel dret; els altres restaven tenallats per les seves contínues contradiccions.

A cada generació, arribat el moment d'esponjar el bosc dels millors arbres, els del poble de dalt no dubtaven a dissenyar quines millores en podrien obtenir. Renovar una part de les taulades de cada casa i l'abeurador comunitari. Mil i una idees, des de tancar millor els camps a proveir-se de carbó o construir una petita porxada a l'entrada del cementiri. Visualitzat l'objectiu i animat el personal, els de dalt feien la tria dels arbres més adequats i els tallaven plens de convenciment. Entre els de baix la cosa era molt, però que molt més complexa. Estudiaven el terreny massa exhaustivament. Cadascun dels arbres designats per al sacrifici desfermava un debat intens. I, encara, una vegada decidits, calia discutir cap a quin costat era més adient que caigués. L'allargament dels treballs acabava comprometent la mateixa fusta tallada, molla i podrida ben sovint. No cal ni dir-ho, els de dalt aconseguiren alliberar-se del jou pesant del seu senyor feudal, aproximadament, uns dos segles abans que els de baix.

Comentaris

  1. Doncs, això. A veure si deixem de perdre les nostres energies amb discussions banals i anem per feina tots juntets.
    Amb aquesta mena de comportament, tenim un altre símil, actual i viu com una mala cosa: Palestina. Observeu la semblança. Aquesta semblança és encara més punyent veient com gairebé estan sols i s'aferren a les ONU com amb una fusta al mar.
    Sort que ahir m'ho vaig passar pipa escoltant un concert d'allò més a l'Auditori mentre el Barça golejava amb 8-0. I, és que les bones distraccions asserenen les preocupacions.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas