Diari d'un funcionari (V). Qüestió de complements


N'hi ha que es queixen del perill de judicialitzar en excés la vida política, però, que voleu que us digui, em sembla perfecte que la gent de Solidaritat Catalana per la Independència porti a la fiscalia el cas dels sobresous a la Diputació de Barcelona entre 2000 i 2011. Si pot haver delicte de malversació de cabals públics (i estem parlant d'1,3 milions d'euros), de diners de tothom gastats en els darrers anys tan dramàtics que vivim, a benefici personal i intransferible d'unes desenes d'alts càrrecs de l'ens provincial durant les presidències dels senyors Royes, Montilla, Corbacho i Fogué, potser que hauríem de fer alguna cosa, no? Com hauríem de fer-la també pel que fa a la gestió d'altres entitats fortament participades per l'administració i en fallida tècnica, com ara certes caixes d'estalvis. Francament, veure el senyor Narcís Serra, brindant amb cava, durant les celebracions olímpiques d'aquests dies, fa venir autèntiques basques. Afrontarà alguna responsabilitat patrimonial per la seva gran aportació al passat immediat de Caixa Catalunya?

Ara bé, el que no em sembla gaire adequat és la denominació de "motxilles", aplicada a aquests cobraments de dubtosa legalitat. Digueu-me poc excursionista, però aquest terme em porta immediatament al pensament la imatge d'un pes que cal arrossegar amunt i avall no sempre amb profit. I, francament, crec evident que no era el cas dels alts càrrecs "afectats". Sembla curiós que a l'administració els afegits salarials acostumin a associar-se terminològicament a altra mena de complements de vestir. A la feina, per exemple, tenim "bufandes", la petita paga de productivitat que es cobra durant el fred Nadal i que dóna per a poca cosa més que per a comprar-ne una de llana barateta. En qualsevol cas i atesa la situació present de perpetuació de l'espoli autonomista i del dèficit públic que se'n deriva, és indubtable que fóra bo donar un cop d'ull a totes les nòmines del personal al servei de les administracions públiques, especialment els alts càrrecs, per repassar exhaustivament el cobrament de tota mena d'extres i complements: per dedicació especial que no és tal, per desplaçaments del lloc de treball fa no se sap quan i tutti quanti. Em sembla que encara estalviaríem bastant més d'1,3 milions d'euros.

Comentaris

 1. Aquesta crisi hauria de servir per replantejar un control més exhaustiu de la despesa pública i dels blindatges de sous de personal dependent de l'administració. Tinc la teoria, espero que no es faci realitat, que això de les pagues dobles té els dies comptats a la vista de com van les coses.

  ResponElimina
 2. Fa uns dies vaig entrevistar-me amb un antic DirGral. de la Generalitat. La meva bona relació amb ell ve de uns quants anys enrere. Em consta que no volia el càrrec. El va agafar després que en Pujol el collés a través d'un amic intermediari. El mateix dia -ho vaig veure- que acceptava el càrrec, va presentar la dimissió. En total, va haver d'exercir durant sis anys, anys en els que es va dedicar a reduir a zero els deutes acumulats per l'anterior DirGral.

  Amb aquesta trobada em deia que, ja sense càrrec, va haver de cridar l'atenció a alguns companys o companyes pel gran absentisme que exercien. I, quan hi eren, només feien que comentar allò que havien trobat al mercat, etc...
  Però aquest amic em deia també que la culpa és dels alts càrrecs. El mal exemple en primer lloc; el desgavell de no planificar o no saber-ne; la inexistència de Cap de Personal capacitat per exercir. De bastant jove, jo vaig tenir un Cap de Personal dins d'un organisme molt important que ningú no se'l rifava. En qualsevol moment i a qualsevol hora totalment imprevisible es presentava en un despatx, taller, laboratori, etc i et preguntava com anava la teva feina, fossis Cap o l'últim de la cua. Et convidava esmorzar o berenar i t'estirava la llengua, encara que et mosseguessis els llavis. El vaig arribar a veure acomiadar una figura molt coneguda per irresponsable... Però, tothom el temia i l'estimava alhora! I tothom triscava! Va arribar a crear l'hàbit del treball sense interrupcions. No passava com amb la meva última feina on un company em criticava que no li donava conversa! Que em tancava al meu taller i no deia res!!

  El meu fill, informàtic dins d'un hospital molt important, on veu Director i subalterns per igual, es troba amb el mateix disgust. La falta de nivell desitjable dels directors.

  El que potser no se sap gaire és que les dites "bufandes" de Nadal, temps enrere eren el repartiment entre alguns càrrecs de les sobralles de finals d'any dels diversos pressupostos dels Departaments. La putrefacció ve de molt lluny. També, hi ha incongruències de la Funció Pública que propicien aquestes situacions. Per exemple: Per què no es pot arrossegar les restes pressupostàries d'un any pel següent sense trobar-te amb una reducció dels diners previstos per l'any que ve??

  En Tarradellas tenia molta raó quan deia que calia iniciar una Generalitat sense funcionariat.

  ResponElimina
 3. Tot això s'hauria de controlar. Res de diners fora del salari i qui ho faci a la gàbia.

  El mot motxilla és molt desafortunat doncs pels que anem a la muntanha és aquella eina on portem el mínim necessari: menjar, aigua i roba. A vegades una farmaciola. Per tant, estaria més d'acord amb un salari baix: per menjar, vestir-se i salut.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas