"Passats particulars" i breusMassa bonic per durar. Encara que alguna cosa m’havien dit, com qui diu, vaig topar de casualitat amb el nou programa de TV3 Passats particulars. Un veritable descobriment, prou interessant, que hauria de patrocinar l’Associació d’Arxivers de Catalunya. Tatiana Sisquella el condueix amb mestria, amb aquell punt tan personal que la caracteritza de proximitat alhora al protagonista i a l’espectador. A la manera de mitjancera d’un biopic compost d’històries personals encreuades, a través del qual, en una recerca que s'il·lumina document a document, es desvetlla una història d'impacte individual però sempre amb valors generals. És, en bona mesura, la mateixa feina d’un arxiver davant la documentació històrica rebuda dels descendents d’un personatge destacat o d’una persona corrent enfrontada a circumstàncies úniques en la vida del seu país. El programa contribueix (contribuïa) d'una manera notable a la valoració dels fons documentals personals com a testimoni històric i a explicar quins arxius públics existeixen i què s'hi conserva.

En el segon capítol que us enllaço, del passat dimarts, històries relacionades amb el món de l’educació moderna fins a l’adveniment del franquisme: l'afusellament d'en Ferrer i Guàrdia, les colònies infantils i l'exili dels nens de la guerra. Ara que la crisi (per als que no cobrim tasques essencials relacionades amb la salut i els serveis bàsics) et fa reflexionar sobre el valor del teu treball, aquest nou programa de la nostra m’ha fet sentir bé. El paper dels arxius i dels arxivers com a garants de la memòria, de la conservació d’un patrimoni material imprescindible per desvetllar els records del passat i encarar els reptes d'un futur més incert que mai, surt immillorablement retratat. Encara en el record el mític Històries de Catalunya. Gràcies, Passats particulars. Llàstima, però, que t'assassinin al tercer programa (deu ser dels mes breus de la història de TV3), sense donar oportunitat a que alguns centenars de milers de catalans més també s’hi enganxin a aquesta aventura de redescobrir-nos com a individus i com a col·lectiu nacional.

Comentaris

 1. Aquells "Històries de Catalunya" eren magnífics, i encara en parlem a casa com una fita de la qualitat que cal. D'aquest altre programa ni me n'havia assabentat! És com aquest capítol únic dels Oscar (Andreu+Dalmau)
  Crec que a can TV3 ja se li està veient la seva crisi amb estrips clarament visibles: Liquidació de programes pilot que no tenien continuïtat.

  Abans d'emetre una sèrie se'n fa uns quants capítols pilot per veure si és viable o no. Si és que no pot resultar, per la raó que sigui, s'arxiven els pilot. Quan es produeixen situacions de buits d'espai, s'emeten i el buit queda tapat! ...fins quan?

  ResponElimina
 2. M'HA SEMBLAT MOLT INTERESSANT AIXÒ:

  http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2011/10/declaracions_d_independencia_75386.php

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)