Un dia de juny, com un ocell negre en la nit més fosca

Pedro Urraca Rendueles
Escena en blanc i negre. Voldries, estimat lector, posar-te en situació? Una nit de juny de 1940. Pots escoltar el soroll compassat i ràpid, tallant, de les botes altes d'un escamot d'homes joves en formació militar, a mitja carrera. Hst, hst, hst, hst, hst. Els pocs vianants que han desafiat les circumstàncies s'amaguen als portals. Escamots de la Wehrmacht pels carrers de París. Agents de la Gestapo pentinen la ciutat acabada d'ocupar a la recerca de possibles focus de resistents. És hora de protegir els domicilis dels treballadors de l'ambaixada franquista a la capital francesa. L'administratiu de torn de la legació diplomàtica produeix a tota màquina un document de salvaguarda. Les dimensions i el gruix del full són les més grans a l'abast, amb una estanquera que el travessa de banda a banda. Prou petites, però, per entrar i rodolar al carro de la màquina d'escriure. L'encarregat de negocis de l'ambaixada, Cristóbal del Castillo, dicta un text còmodament assegut davant del retrat del Caudillo:

"La embajada de España certifica que el domicilio del español señor Pedro Urraca Rendueles se halla bajo la protección del Gobierno español. Para cuanto a dicho domicilio se refiere, se ruega a las Autoridades militares alemanas se dirijan a la Embajada de España en París, 13, Avenida George V. tel: Elysées 39-33. París, Junio de 1940. El Ministro Consejero Encargado de la Embajada." Aquests dies he tingut el document a les mans i immediatament m'ha vingut l'escena descrita. Un testimoni preciós de la desgraciada història d'un continent sencer sacsejat pel feixisme. Em produeix una emoció difícil de descriure. Són petits tresors afortunadament recuperats d'un segle convuls. Aquest paper servirà per protegir el patrimoni parisenc de Pedro Urraca Rendueles, el policia que, poques setmanes després, en connivència amb la Gestapo alemanya i la policia col·laboracionista de Vichy, detindrà a la Bretanya el president Companys i el lliurarà a la Dirección General de Seguridad, a Madrid. Serveixi avui aquest apunt, en el 71è aniversari del seu afusellament, d'honor perenne al seu record.

Comentaris

  1. Commovedor.
    A l'Avui d'avui també hi ha una síntesi de la vida d'en Companys que, potser per la brevetat, emociona. Tota la plana està dedicada al 71è. aniversari.

    Mentrestant, tenim un Duran-Lleida que està passant el platet a veure si li cau algun ministeri. Tot per un pacte fiscal. Pacte fiscal de coberta d'or fals i deixant a la vista les vergonyes de passar-se per un lloc les ofenses dels PP-PSOE contra l'Estatut, contra el català i contra l'autèntic espoli econòmic.
    Al dia d'avui, mentre nosaltres recordem Companys, en Duran-Lleida ens recorda que vol un ministeri.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas