Cada dia un raig d'enginy

Jordana camí de l'exili
Per qüestions de feina he tingut el plaer d'apropar-me a la figura extraordinària de Cèsar August Jordana. Enginyer com Pompeu Fabra, dedicà els seus esforços professionals i creatius a la literatura i a la llengua, abans que la tragèdia de l'exili l'abandonés a Xile. Fou autor de la que es considera la primera novel·la policiaca en català i dirigí des del Departament de Presidència de la Generalitat republicana l'esforç per implantar un llenguatge administratiu en català genuí i eficaç. Col·laborà intensament com a opinador polític en la premsa afí a Esquerra Republicana. Si l'altra dia us parlava dels de la Guerra Civil, es pot dir que ell fou un autèntic blocaire dels anys trenta, principalment mitjançant els apunts diaris de la sèrie "Cada dia un raig" a l'Opinió. La mítica secció, per la seva intel·ligència i ironia, lloada per Mercè Rodoreda. Si en teniu ocasió, us aconsello que us hi aproximeu. Avui, per celebrar l'inici de la campanya electoral, us en faig només un tastet informal, a través de l'article publicat el 14 de novembre de 1933, per celebrar l'inici de la campanya, que porta per títol Circumcissió electoral:

"Tot esperant que parli la veu del poble el dia 19, que serà, sens dubte, copiosament històric i significatiu, no em sé estar de parlar un moment d'una dita popular en plena circulació electoral. L'altre dia, parlant d'un candidat, un aspirant a polític em va dir molt seriosament: 'Em creia que es presentava per la ciutat, però ara resulta que va per la circumcisió'. Jo em vaig creure que s'equivocava, però no vaig dir res; perquè de vegades passa que vols fer el saberut i l'esguerres. Al cap d'una hora vaig trobar el candidat. 'No et presentes per la capital?' -vaig dir-li dolçament-. 'No -va contestar-me amb un somrís-; vaig per la circumcisió'. Mitja hora més tard vaig dir a un amic meu cirabotes: ' Sabeu per on es presenta en Tal?' 'Qui, en Tal? -va dir l'enllustra desdenyosament-. Va per la circumcisió.' Aleshores vaig veure que amb això de les circumcisions em passava com amb les comparatives, que abans em creia que se n'havien de dir cooperatives. C.A. Jordana."

Comentaris

  1. UN RAIG D´ENGINY diria jo.

    ResponElimina
  2. El bonic d'aquesta lectura d'en Jordana, trobo que és la fluïdesa de l'escrit. A més, això de la contracció "l'enllustra" trobo que denota una agilitat i mentalitat molt avançades per la seva època.
    La contraposició, l'estic tenint ara mateix amb la lectura d'un assaig sobre Colom escrit l'any 1985, escrit amb un català tan arcaic que arriba a fer riure de pena. Per no confondre'ns d'autor, diré que és Caius Parellada.

    Per cert, serà qüestió mirar si els pròxims votants estaran ben circumcisats...

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)