Fragments escollits (XII). És l'Estat qui fa la nació.

"Podríem dir que la història els ha obligat a ser estats abans de ser països. El cas paradigmàtic seria el dels Estats Units, en què s'aprova una declaració d'independència on no es parla en cap moment de nació, tret d'una clàusula que explícitament cita la nació anglesa contra la qual lluiten. L'omissió no és de cap manera casual, perquè els nord-americans defugen el dilema de la consciència nacional. No els convé gens: la seva pugna té a veure amb la llibertat i els impostos. Igual que Jesucrist era jueu, els ianquis eren britànics. Quan es van revoltar ho eren, i després de formar un estat nou de trinca molts ho van continuar essent fins a la mort. Culturalment, podem dir que encara ho són avui. Si el 1776 els haguessin fet aquella ridícula pregunta que surt a totes les enquestes catalanes (Vostè que se sent: més espanyol, més català?), segurament els resultats haurien estat molt lamentables, perquè fins molt endavant, els colons nord-americans es van considerar súbdits de Jordi III, parlaven l'idioma anglès i professaven les religions d'Anglaterra, tenien les arrels i la família a la Gran Bretanya... I per sentiment no volien la independència, en tot cas s'hi van veure empesos.

Sabem que Nova York era una població molt unionista, que la majoria dels propietaris de Manhattan eren monàrquics conveçuts, que quan van entrar-hi els casaques roges van ser aclamats, que els presoners rebels eren xiulats, esbroncats i apedregats, i que la multitud els cridava 'A la forca! On és Washington? A la forca!' El general Washington, quan va recuperar la ciutat, va estar a punt de cremar-la per desafecta; el Congrés no li ho va permetre. La va tornar a perdre de seguida i, de fet, ja no la va recuperar militarment. Nova York va ser nord-americana gràcies a un tractat de pau. Si la independencia no era una causa de consens, a Nova York o a Boston o a Richmond, encara menys ho era la inexistent nació nord-americana. De fet, fins a la cèlebre constitució dels Estats Units, aprovada després de la guerra, ben bé deu anys després de la independència, els pares de la pàtria no van tenir clar si d'aquella criatura política n'havia de sorgir una nació o tretze de distintes, corresponents a les velles colònies. Certament, la concepció dels Estats Units va ser un part complicat, i es pot dir que la sobirania va arribar abans que la identitat."

Font: Alfred Bosch, I ara què? Barcelona: Galàxia Gutemberg, 2011, p. 47-48.

Comentaris

 1. Una reflexió molt interessant, mai hi havia pensat... I aquest text és de l'Alfred Bosch? Tenia pensat abstindre'm el 20N però potser l'acabaré votant.

  ResponElimina
 2. No malgastis el vot amb l´abstenció o el vot nul per la llei d´Hond això afavorirà

  els partits franquistes-espanyolistes (PP-PSOE).

  Votem 100% català no sucursalista

  Votem CiU o ERC .

  ResponElimina
 3. Mmmmmm! És una reflexió molt intel·ligent i molt bona. Em fa gola.

  ResponElimina
 4. Realment, és molt interessant, almenys per a mi! Una de les coses que no sabia és la d'haver-hi hagut el dubte de si calia crear tretze estats o fer-ne una sola truita amb tretze ous. Pel moment de l'època amb l'idealisme maçó, van preferir unir forces abans que no anar per separat. Així els ha anat de bé per a ells, per més que a mi no és pas un país de referència ni molt menys. De tota manera, com a cosa bona d'entre ells hi ha la d'haver-se sabut respectar les seves diverses constitucions de cada Estat. Seria com una confederació perfecte? Ara bé, són tan lliures de decisió que podria renunciar un dels estats a participar de cap guerra que organitzin els seus confederats, com a l'Iraq, l'Afganistan, i tants altres? O és que també tenen un límit? A Espanya aquest límit és a sota de la sola de la sabata...

  Respecte de l'Alfred Bosch, a mesura que està essent cada dia una mica més conegut, va pujant i pujant més el nivell de vot! Finalment, tindrem Caps dins d'Esquerra amb modèstia i qualificats!! Potser, algun dia es podria recuperar en Benach. Llàstima que els anteriors no el van saber promoure degudament.

  ResponElimina
 5. D'acord en no votar partits sucursalistes.
  Però...tampoc votar a CIU...en Duran defensa un govern de concentració nacional espanyol!!!Això no és sucursalista?
  Jo crec que només hi ha una formació no sucursalista i és la del Sr Bosch.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Col·locats els regiments cal identificar la cinquena columna (#prouespoli)