Per a alguna cosa varem guanyar les eleccions (CoNCa)

Monestir de Benifassà

Primera esquerda seriosa al Departament de Cultura de la Gestoria, com a conseqüència de l'aplicació de la famosa Llei Òmnibus, la concreció orgànica de l'estalvi en l'administració. Perdoneu la inocència. Pensava que allò de que CiU aprofitava la crisi per arranar pel boc gros certes coses sense plantejar-ho obertament era simple propaganda d'una esquerra a hores d'ara malferida organitzativament i desorientada ideològicament. El cas CoNCa (Consell Nacional de la Cultura i de les Arts), però, m'ha fet dubtar seriosament. Potser sí que aprofiten l'avinentesa per fer-hi cau i net. Allò del Pisuerga i de Valladolid. La contradicció entre el reflexionat comunicat del conseller Mascarell i les seves declaracions paral·leles carregant contra els dimissionaris m'ha semblat prou evident. És aquesta explicació confusa allò que fa ferum. Que els opinadors orgànics al servei del Gran Timoner surtin en tromba a defensar les reformes com una manera d'estalviar recursos. Per què tres finestretes diferents per a les subvencions en l'àmbit cultural, diuen? I per què, penso, no és el CoNCa l'única repartidora?

El conseller Mascarell defensa, així ho diu clarament, en darrer terme, que ell és el veritable responsable d'orientar les polítiques culturals del país. De triar què prima i com ho fomenta. Perquè així ho han volgut els ciutadans fent confiança a Convergència i Unió. Què és això de què els diners els tingui un organisme independent (els membres dels qual nomena el Parlament) i aliè al govern de la Gestoria de torn (encara que ara siguem al principi del torn). Que per alguna cosa varem guanyar les eleccions i vaig estripar el carnet d'abans. I a mi em sembla defensable, tot i que molt discutible, que aquesta sigui la via més adequada per al foment de l'activitat dels creadors. El que no s'entèn exactament és perquè es barreja la crisi al mig del debat i perquè no s'explica clarament que el CoNCa és un organisme en el qual el govern de la Gestoria no ha cregut mai, en comptes de publicar comunicats en els quals es defensa, tot fent una pirueta incomprensible, que les seves competències han estat tant i tant reforçades. En aquestes condicions, francament, hauria estat millor suprimir-lo directament i tornar al d'abans (que és el que és vol).

Comentaris

  1. Això també, seguint amb les recordances d'ahir, em recorda allò d'en Joan Rigol. Amb uns o altres, Cultura sempre resulta conflictiva a les dretes, jo diria que d'arreu del món.
    Al meu entendre la cultura, i per essència l'art, sempre ha d'experimentar, cercar. A vegades l'encerten, sovint l'erren. Aquest és un criteri summament d'esquerres. Si no hi ha renovació tot es podreix. És l'etern conflicte del renovar-se o morir....
    La llàstima és que la bona feina d'en Tresserras no l'hagin respectat.
    La llàstima també és la gran ductilitat adaptativa d'en Mascarell...

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)