Consells de cortesà tan actuals

Giulio Raimondo Mazzarino
Abans de les mítiques Sí, ministre i L'Ala Oest de la Casa Blanca hi va existir vida intel·ligent. He llegit amb molt de gust la nova edició catalana del Breviari dels polítics del cardenal Giulio Raimondo Mazzarino (Girona: Edicions de la Ela Geminada, 2011, 130 p.), amb pròleg de Xavier Rubert de Ventós i traducció i introducció de Ramon Alcoberro. Mazzarino (Pescina, 1602 - Vincennes, 1661) fou deixeble del cardenal Richelieu, padrí i preceptor de Lluís XIV i primer ministre de França durant gairebé vint anys, els que consolidaren l'hegemonia gal·la a Europa en detriment dels Àustria. El seu breviari és un compendi de màximes per al bon govern i la gestió cortesana absolutament deliciós, que com afirma Rubert de Ventós "bascula entre la ingenuïtat i el cinisme, entre el bell i el sinistre". Per a mi ha resultat, potser per les meves circumstàncies personals actuals, una de les lectures de l'any. Súmament recomanable. Hi trobareu els millors consells d'un primer ministre per a la conservació del poder, basats en un profund coneixement de la condició humana en tota la seva gama de vicis i virtuds. D'entre tots els possibles tasts us en deixo aquest, inclòs en els seus consells, "per evitar ofendre", que reflecteix l'actualitat d'algunes de les pràctiques del poder absolutista:

"Si et consideren inductor de decisions impopulars, gratifica obertament el poble amb alguns beneficis, com una reducció d'impostos, la gràcia d'un condemnat, etc.. I, sobretot, mostra't afable amb aquells que el poble estima.
Si rumies alguna nova política, parla abans i en secret amb un teòleg, per exemple, i posa'l a favor teu perquè sigui ell qui t'ho suggereixi en públic, t'hi encoratgi o àdhuc t'ho reclami.
Si tens intenció de promoure noves lleis, mostra'n la imperiosa necessitat als savis i prepara el projecte amb ells. O simplement fes córrer el rumor que els has consultat i escoltat. Després, sense tenir en compte els seus consells, pren la decisió que et convingui." (p. 76).

Comentaris

  1. No us perdeu l'articel del Saez a elperiodico(!) repartint estopa per l'afer Spanair.
    http://opinion.elperiodico.com/poli/otras-verdades-de-spanair/

    ResponElimina
  2. El Cardenal Richelieu, d'"Els Tres Mosqueters"... de nano em vaig llegir tots els tres volums i les continuacions de la sèrie del Dumas. Temps d'infància i d'enormes buits d'informació que generaven molta ignorància. Vaig aprendre més història amb aquesta mena de llibres que amb el que deien que ensenyaven les dites "escoles". Eren les escoles dels anys 60. Quina merda més podrida!!
    Parlant de buits, torna al meu cap un projecte antic de captar capital a Andorra per invertir-lo a Catalunya. Spanair no se l'hauria pogut quedar una cia. andorrana? El projecte del Corredor Mediterrani tampoc? On és l'enorme capital andorrà, que els anys 80 era el més potent d'Europa?

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas