Ves al contingut principal

Més sobre l'ideari d'UDC: si Espanya no s'hi avé, separació

El senyor Duran i Lleida, naturalment, mentre la majoria dels militants del seu partit el continuïn (desgraciadament) avalant, té tot el dret del món a convertir UDC en braç armat de l'establishment autonomista. Fins i tot a transformar-lo en un baluard unionista en la resistència contra l'independentisme que impregna (com a tot arreu del món), cada vegada més, amplis segments de la societat catalana. Ara bé, això no li dóna patent de cors per inventar-se la història del partit de Carrasco i Formiguera. Perquè és d'una immensa barra presentar aquesta deriva enfollida contra el propi país com un acte de fidelitat a l'ideari històric d'Unió. Afortunadament, ens queden proves escampades arreu. Només cal anar a les fonts. Podem encara consultar l'arxiu personal d'un dels grans patricis de la història d'UDC, l'historiador Miquel Coll i Alentorn (Barcelona, 1904-1990), conservat avui a l'Arxiu Nacional de Catalunya. Un sobre amb notes i correspondència al voltant de l'any 1932 (quan, als pocs mesos de la creació del partit, ja era membre del Comitè de Govern). Fins a topar amb un full encapçalat amb el segell d'Unió Democràtica de Catalunya que teniu com a imatge d'aquest apunt. Barcelona. Rivadeneyra, 4. pral. Telèfon 20400.

Es tracta, sembla, d'uns apunts telegràfics per a un discurs de presentació de l'ideari del partit. "Religió, Catalunya, Treball", a l'encapçalament. I vaig directe a l'apartat "Catalunya" [regularitzo la puntuació i afegeixo negretes]: "Catalunya. Doctrina d'U.D.C. Reconeixement de la personalitat nacional de Catalunya i, per tant, tracte d'absoluta igualtat amb Espanya. Si Espanya no s'hi avé mai, separació. Insuficiència de l'Estatut de Núria. Major insuficiència del que sortirà de les Corts. Estatut de Núria, voluntat de Catalunya. U.D.C., per tant, el suporta, però treballarà per convèncer els catalans d'ésser més ambiciosos de llibertat. Surti el que surti U.D.C. ho acceptarà si no perjudica Catalunya, però fent constar que hom no satisfà la seva voluntat, protestant de la imposició antiliberal i antidemocràtica que es comet i disposant-se a treballar per augmentar fins al màxim el grau de llibertat de Catalunya. Desvetllament de València i Mallorca. No oblidar Rosselló i Occitània. Aliança amb Bascònia i Galícia. Bloc d'un centenar de diputats. Revisió de la Constitució que prohibeix la unitat catalana i la plena llibertat de Catalunya. Ajut a Palestra i Protectora."

Comentaris

 1. Bon artícle, felicitats. Cada vegada tenim més clar que el camí ha escollir es el de la independència. La pregunta és: quan temps tenim que esperar?
  T'agrego al meu blogroll!

  ResponElimina
 2. SSens dubte 'es l-ideari de Vila d-Abadal. Enhorabona Granollacs, avui des de Glasgow

  ResponElimina
 3. Si el que crec, respecte d'en Duran-Lleida, és que sempre mira per l'objectiu de poc angle! No es creu que ens puguem guanyar la vida exportant-ho tot. I, a veure, en certa mesura en té una mica de raó: Mentre la qualitat de la nostra producció segueixi sent tant baixa, poca exportació de qualitat farem. És així. I, si la nostra prod. és de baix sostre, n'hem de posar uns preus "xinesos", el que no ens convé. Per què produïm tant malament? Jo crec que perquè no volem incloure, pels costos, una línia d'investigació-disseny-tècnica, ni tampoc línies de control de qualitat abans de treure el producte al mercat.

  Seguint amb UDC, segueixo amb el record viu d'una conversa amb Coll-Alentorn, ja encorbat i amb poca visió. En sentir el meu cognom va saltar girant el cap cap a mi i amb un somriure gairebé juvenil em va donar la mà i després em va abraçar en record del meu pare. La conversa que vàrem tenir a continuació, curta per l'improvisació de la meva presència, va ser d'un criteri molt més obert que el que ens ofereix actualment en D.Ll., coincident amb l'ideari que ens ofereix avui en Granollacs.

  ResponElimina
 4. Endavant, que ja hi som:
  http://www.racocatala.cat/noticia/27976/partidaris-si-independencia-catalunya-superen-primera-vegada-50-dels-enquestats

  ResponElimina
 5. Sí senyor! Som ja el 53% i pujant! La setmana que ve, a aquest pas, ja serem el 60%.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Avui, secció de successos. A risc de ser poc original, fa temps que penso que el símil no pot ser més exacte. Catalunya és com una dona maltractada. En la seva relació amb Espanya les coses ja no van començar bé. La unió no va ser el resultat de la seducció, de l'enamorament i de la descoberta inicial i foment posterior dels interessos comuns. No. La història entre els dos va començar, en una conducta pròpia d'altres èpoques, amb el rapte de la núvia. Després d'anys de mirar-se-la amb desig, aquell home, finalment, va fer-la seva, encara que fos per la força. Després, amb el pas dels anys, la cosa no ha fet sinó degradar-se més i més. Ell explica a tothom que li ha fet una cuina estupenda, on ella és la reina, bàsicament per tenir-li preparat el dinar a taula a l'hora convinguda. Naturalment, per mantenir-la ben lligada a ell, en molts moments, ha hagut de fer ús de la força. Una bona bufa de tant en tant. Per què? Perquè és seva i amb ella pot fer el que vulgui.

La m…

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas

López-Fonta, Alejandro (empresari).
La pau i el progrés.
Dijous, a la matinal de la ràdio comtal, combat a mort entre Anna Ballbonna i Quico Sallés del costat dels bons patricis i Alejandro López-Fonta i Xavier Salvador arrapats al cantó fosc de la força. Entre altres motius, a compte de la memòria democràtica. Els primers, posant de relleu l’immens frau d’una Transició que està arribant ja al qüestionament dels drets polítics fonamentals; els segons, fent la lloança del període més llarg de pau i progrés econòmic de la història d’Espanya. Així s’hi refereixen. Trenta anys de pau i prosperitat: és exactament el que podria haver afirmat un ministre franquista l’any 1973. I és exactament per això que la Restauració borbònica de la Constitució del 78 ha estat incapaç de posar les bases d’una reconstrucció real d’Espanya. Confiem que la independència de Catalunya faci viable, via trompada, el gran canvi que els cal.

Oliveres, Arcadi (dirigent de Procés Constituent).
Denunciar la doble moral.

Cas / Coherència

CAS. De sobte, com acudint a l'avançada a la seva cita anual estiuenca, Gibraltar torna al centre de l'escena. Aquesta vegada, però, amb un caire diferent. Enmig d'una escalada de tensió superior a l'habitual d'un conflicte per l'aeroport guanyat al mar o la gestió de les aigües jurisdiccionals. El Brexit re-situa la qüestió: Espanya, malalta de nacionalisme carrincló, hi veu l'oportunitat de revertir la cessió feta al Regne Unit just quan aquest acabava de néixer. I per remarcar-ho, canviant tot el que havia dit fins al moment, s'obre fins i tot a acceptar una Escòcia independent al si de la Unió Europea. És així com, tres-cents anys després, el Cas dels Catalans retorna. L'oportunitat de desfer la traïció anglesa que va liquidar la sobirania catalana. Perquè, si cal deixar sense efecte l'article 10, per què no, també el 13 que empara la incorporació del vell Principat a Castella.
COHERÈNCIA. Fa uns quants anys que els anomenats socialistes cat…