Cal estar disposat a aixecar-se de la taula (i no tornar-hi)

Palau dels Reis de Mallorca (Perpinyà)

Diuen que per tenir alguna possibilitat d'obtenir resultats en una negociació cal estar disposat de veritat a aixecar-se de la taula. Del contrari, un és en realitat un hostatge del seu interlocutor. I, en realitat, és això el que ens ha fet al llarg de la història tan absolutament febles una vegada i una altra. El perquè les nostres amenaces els semblen sempre tan buides. Perquè, si ens enfadem, què passarà exactament? Res. I ells ho saben. Curiosament, aquesta feblesa podria ara esdevenir un pont d'unitat entre les diverses estratègies del sobiranisme. Un escenari en el qual aquells qui simplement volen ara un pacte fiscal emancipador i els independentistes del morro fort ens podríem trobar. Fer convergir els nostres interessos. En Carles Boix, citat en un comentari d'aquest bloc ahir, ho assenyalava fa poc en un article amb la seva habitual brillantor. Només una amenaça real de separació donaria força a la nostra negociació (que es resoldrà aquest 2012, segons interpreten alguns) en relació a un nou pacte fiscal en la línia del concert econòmic.

Insisteixo en una vella idea d'aquest bloc. Fem una consulta sobre el nou pacte fiscal amb dues preguntes. Una primera, la que més plauria al govern de la Gestoria, en la qual preguntem els catalans si volen un sistema de finançament de les característiques del concert. A continuació, una segona, al gust de l'independentisme que, com diu aquell, vol anar directe a barraca, en la qual se'ls pregunti si en cas que el govern espanyol no atengui aquesta reclamació en una data concreta (ja es barallarem com ens agrada per definir quant temps els donem per decidir-se) estarien d'acord a facultar el govern català a iniciar el procés de constitució d'un estat propi. Aquesta doble pregunta (i les consegüents respostes positives a ambdues preguntes) aconseguiria dos objectius: a) donar veritable força negociadora als partits catalans en la negociació amb Espanya del nou finançament, i b) assegurar la participació de tots els sobiranistes en el procés de consulta (del qual, en cas contrari, cauran els meus, els que tenim pressa i no creiem massa en la utilitat de batalles que no podem guanyar). Trobem punts d'acord en l'estratègia. Tots, sobretot el país, sortirem guanyant.

Comentaris

 1. Dirien que la qüestió és inconstitucional, que la constitució és la llei perfecta que ningú no ha de tocar (oblidant el passat immediat) i els d'aquí dirien: "Si amo" i ni una ni l'altra.

  ResponElimina
 2. El problema rau, en què Espanya si vol en 24 h. pot bloquejar tota l'administració catalana, només els hi cal deixar de transferir els diners.
  Les pensions ? Els dipòsits bancaris ? els sous dels funcionaris ?
  Fins on està disposada arribar la nostra societat de pa sucat amb oli ?
  Per afrontar el problema caldria, com a mínim, deixar en stanbye la Generalitat durant un temps de crisi, i després de guanyar o perdre.
  Guanyar, seria un estat i perdre, olvidem-nos de la Generalitat i de tota l'administració catalana per, potser per sempre ?

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas