Caríssimes renúncies de fa només sis anys

Ventada a les Terres de l'EbreSentia ahir per la ràdio el conseller Lluís Recoder com afirmava seriós la posició granítica de la nostra Gestoria, segons la qual, la reivindicació de la gestió catalana de l’aeroport del Prat és, a hores d’ara, innegociable. Un lector m’ho ha fet notar aquests dies i no he volgut deixar de recordar-ho en aquest bloc. De vegades, no cal viatjar massa en el temps per trobar incoherències de l’alçada d’un campanar (o coherències, depèn de quins hagin estat els veritables objectius). Fa sis anys, pel gener del 2006, l’encara aprenent de Gran Timoner i el president del Govern espanyol pactaven d’esquena al Parlament de Catalunya els límits bàsics de l’Estatutet de la Moncloa. Posaven fi a un vodevil lamentable de rebaixes, del qual només els independentistes quedàvem al marge. A canvi de les seves habituals renúncies, CiU obtenia (teòricament i falsament, com aviat demostraria la realitat) una garantia de respecte al resultat electoral de les següents autonòmiques catalanes. Dos mesos més tard, a mitjans de març de 2006, la Comissió Constitucional del Congrés dels Diputats espanyol es reunia per discutir i acordar definitivament el contingut dels títols V a VII i les disposicions addicionals de l’Estatutet. Entre elles, la que feia referència al Prat.

El PSOE, amb la seva majoria parlamentària, forçava finalment deixar-ne fora la qüestió de la gestió de l’aeroport barceloní i CiU s’hi avenia amb els habituals escarafalls. El text de la disposició addicional tercera aprovada el 30 de setembre de 2005 (posteriorment trinxat de dalt a baix amb la complaença de gairebé tots els partits catalans), afirmava, entre altres coses, que “la Generalitat, en els termes que estableix l’apartat 2, exerceix les competències en les matèries següents: [...] b) Les facultats estatals de gestió dels aeroports d’interès general situats a Catalunya, que inclouen, en tot cas, l’execució de la legislació i la política aeroportuària estatals, i l’ordenació, la direcció, la coordinació, l’explotació, la conservació i l’administració dels aeroports d’interès general a Catalunya i dels serveis que s’hi presten.”. La disposició addicional tercera finalment aprovada a Madrid aquell més de març de 2006, amb el vot favorable de CiU, no esmentava ni una sola lletra de la paraula aeroport. Ara, ha caigut Spanair, víctima dels seus propis errors però també de l’encalçament del govern espanyol, entestat a consolidar la supremacia de Barajas. Les renúncies d'aquesta alçada estratègica sempre tenen costos greus: en 2006 i en 2012.

Comentaris

 1. M'agradaria molt que aquest Govern de la Generalitat no sigui com una nina inflable, d'aquelles on hi pots fer de tot.
  M'explico: Aquest Govern té un cert encant de possibilitats; pot, si vol, arribar a engrescar de valent. Realment, pot realitzar-se com a Timoner Autèntic de Catalunya. La contrapartida és la de poder arribar a provocar els pitjors desencisos. Una relació íntima de parella no és el mateix que masturbar-se amb una nina. Els de Madrid poden arribar a passejar la nina com una exhibició de proeses fetes, com uns mags.
  Al final, on pot arribar aquesta nina en fer-nos grans és dins d'un bagul de les vergonyes, tota bruta, fastigosa... i el desgast de tanta llavor perduda deixar-nos sense fills lliures.
  El millor que pot fer el nostre Timoner és convertir la nostra nina Catalunya en una noia amb vida real. És difícil, però es pot fer!!

  ResponElimina
 2. El timoner (no gran per això ho poso amb minúscula) només porta una barqueta que es arrossegada per una galera (de la batalla de Lepant) cap a on ells volen.

  ResponElimina
 3. Imprescindible l'última entrada del blog hasbarats:

  http://hasbarats.blogspot.com/2012/02/nosaltres-el-poble-de-catalunya.html

  No creieu que l'autèntica societat civil catalana hauria de fer alguna cosa?

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas