Ves al contingut principal

La democràcia crida més democràcia (autèntica)

Barri de La Pau (Barcelona)
Direu que no té res a veure. Que només són imaginacions meves. Potser. Però a mi em sembla que la fórmula de les consultes, d'un home/dona un vot, que val igual per a tothom i que serveix per prendre decisions des del màxim consens social possible, des d'una base democràtica més sòlida, ha fet un pas endavant molt considerable darrerament. I crec possible que l'exemple de les Consultes sobre la Independència, en un país tan poc acostumat a preguntar les coses directament a la gent, ha estat formidable. No només que ha contribuït a forjar la majoria independentista que ja existeix al país, sinó que també ha fet una contribució inestimable de qualitat democràtica. Que ha obert noves maneres de fer. Naturalment, construïdes des de baix. Fa pocs dies, votaven al sector del taxi de Barcelona sobre la reorganització dels serveis. A Panrico de Santa Perpètua de Mogoda, sobre l'acceptació d'un dràstic canvi en les relacions laborals. Entre els treballadors del metro de TMB, sobre la convocatòria o no de vaga aquesta setmana.

Potser es tracta d'una concatenació circumstancial, un altre efecte (aquest positiu) de la crisi, però el recurs a la consulta en l'àmbit social i empresarial es fa present a tota hora als mitjans, aquests dies. I els resultats de les consultes demostren, sovint, ben a les clares, perquè en l'àmbit polític costa tant avançar en aquestes noves formes de participació. Està en joc el poder rector dels grups d'interès i de determinades castes professionalitzades en l'àmbit polític i sindical. Perquè en molts casos, aquests resultats desautoritzen completament les posicions prèvies dels suposats representants dels votants a la consulta. L'exemple més clar, el dels treballadors del metro de TMB, on un 74,6% dels treballadors van votar entre divendres i dissabte passat contra la convocatòria de vaga acordada abans pels seus representants. I això mentre una part afirmava públicament que, abans de fer una consulta, era preferible prendre la decisió sobre la vaga en una assemblea. I és que, sembla senzill, si es vol saber el que vol un col·lectiu (social o nacional), el més fàcil és preguntar-li-ho directament.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Avui, secció de successos. A risc de ser poc original, fa temps que penso que el símil no pot ser més exacte. Catalunya és com una dona maltractada. En la seva relació amb Espanya les coses ja no van començar bé. La unió no va ser el resultat de la seducció, de l'enamorament i de la descoberta inicial i foment posterior dels interessos comuns. No. La història entre els dos va començar, en una conducta pròpia d'altres èpoques, amb el rapte de la núvia. Després d'anys de mirar-se-la amb desig, aquell home, finalment, va fer-la seva, encara que fos per la força. Després, amb el pas dels anys, la cosa no ha fet sinó degradar-se més i més. Ell explica a tothom que li ha fet una cuina estupenda, on ella és la reina, bàsicament per tenir-li preparat el dinar a taula a l'hora convinguda. Naturalment, per mantenir-la ben lligada a ell, en molts moments, ha hagut de fer ús de la força. Una bona bufa de tant en tant. Per què? Perquè és seva i amb ella pot fer el que vulgui.

La m…

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas

López-Fonta, Alejandro (empresari).
La pau i el progrés.
Dijous, a la matinal de la ràdio comtal, combat a mort entre Anna Ballbonna i Quico Sallés del costat dels bons patricis i Alejandro López-Fonta i Xavier Salvador arrapats al cantó fosc de la força. Entre altres motius, a compte de la memòria democràtica. Els primers, posant de relleu l’immens frau d’una Transició que està arribant ja al qüestionament dels drets polítics fonamentals; els segons, fent la lloança del període més llarg de pau i progrés econòmic de la història d’Espanya. Així s’hi refereixen. Trenta anys de pau i prosperitat: és exactament el que podria haver afirmat un ministre franquista l’any 1973. I és exactament per això que la Restauració borbònica de la Constitució del 78 ha estat incapaç de posar les bases d’una reconstrucció real d’Espanya. Confiem que la independència de Catalunya faci viable, via trompada, el gran canvi que els cal.

Oliveres, Arcadi (dirigent de Procés Constituent).
Denunciar la doble moral.

Cas / Coherència

CAS. De sobte, com acudint a l'avançada a la seva cita anual estiuenca, Gibraltar torna al centre de l'escena. Aquesta vegada, però, amb un caire diferent. Enmig d'una escalada de tensió superior a l'habitual d'un conflicte per l'aeroport guanyat al mar o la gestió de les aigües jurisdiccionals. El Brexit re-situa la qüestió: Espanya, malalta de nacionalisme carrincló, hi veu l'oportunitat de revertir la cessió feta al Regne Unit just quan aquest acabava de néixer. I per remarcar-ho, canviant tot el que havia dit fins al moment, s'obre fins i tot a acceptar una Escòcia independent al si de la Unió Europea. És així com, tres-cents anys després, el Cas dels Catalans retorna. L'oportunitat de desfer la traïció anglesa que va liquidar la sobirania catalana. Perquè, si cal deixar sense efecte l'article 10, per què no, també el 13 que empara la incorporació del vell Principat a Castella.
COHERÈNCIA. Fa uns quants anys que els anomenats socialistes cat…