Independència i etnicitat (el Gran Timoner m'ofèn)

Quaranta anys després de l'aparició de la versió francesa, els professors Jordi Nadal i Emili Giralt publicaren fa més d'una dècada en català Immigració i redreç demogràfic. Els francesos a la Catalunya dels segles XVI i XVII (Vic: Eumo Editorial, 2000, 394 p.), obra clàssica dedicada a mostrar el pontentíssim paper econòmic de la immigració, bàsicament occitana, en la recuperació d'una població molt malmesa per les guerres i les pestes dels segles baixmedievals. Hi he pensat en llegir l'extracte a Vilaweb de la darrera entrevista al Gran Timoner, en la qual, per tot avenç, no descarta un futur referèndum d'autodeterminació. Darrerament sabem el que opina del futur del país, bàsicament, a través de la premsa estrangera. Aquesta setmana, a Le Monde. Tampoc està tan malament, al cap i a la fi: explica a l'exterior els anhels de Catalunya. Fóra bo, però, que no ho fes amb l'habitual estil confusionari amb que s'expressa (amb el mític tic del Polònia del permanent "tot i què"). I, sobretot, que mirés de no ofrendre la meitat (o una part de la meitat) del país. Perquè el president (no és la primera vegada que li sento) té una molt censurable tendència a parlar del nostre país com un territori complex perquè més de la meitat de la població és d'origen espanyol.

Si el Gran Timoner vol expressar que hi ha una part del país en contra de la independència, em sembla perfecte, perquè és així. Però que no ho faci en funció dels orígens dels catalans. Aquesta visió etnicista, que suposa una clara regressió envers els temps d'en Pujol, reposa sobre un aparent desconeixement de la història del país. No seré gens original quan dic que Catalunya és terra de pas. Ara, la meitat és d'origen espanyol i en altres temps ho fou occità en proporcions gairebé semblants. Però això, afortunadament, no ha afectat definitivament la seva determinació nacional. Durant la Guerra dels Segadors, quan els catalans d'orígen occità eren nombrossíssims, teníem un estat que defensava els interessos del país. Ara, milers i milers de catalans d'origens no catalans també desitgem la llibertat plena per Catalunya. Nou cognoms acabats en ez monopolitzen la llista dels més comuns i l'altre és Garcia. I tot i així, les enquestes diuen el que diuen. Si us plau, deixem de plantejar els orígens dels ciutadans com un condicionant per al destí del nostre país. Amb perdó, però, estic fins els pebrots d'escoltar cada dia com gent de cognoms catalaníssims treballà contra la nostra sobirania, mentre altres que tenim cognoms no catalans ens intentem deixar la pell per guanyar-la.

Comentaris

 1. Aixo ho ha comentat algu a proposit de que l'alcalde suciata de kuneyá ha negat el debat a l'ajuntament sobre si adherirse a l'ANC :

  De que tens por, Balmoncete? De descobrir que els Cornellanencs no son tontos? De que al Cinturo Roig hi ha vida intel·ligant i que, pel benestar dels seus fills i els seus nets, votaran Sí a la independència? T'asseguro que, per molt que estimin Espanya, estimen més els seus fills i els seus nets. I Espanya els hi ha girat l'esquena. Tot i que se senten espanyols, molts comencen a veure que Espanya els ha enganyat i que els tracta igual de malament que els catalans. Guardeu-vos els botiflers del PSOEC i del PP d'aquesta gent: no hi ha convicció més forta que l'odi de la de la "despechada" cap al seu antic amant traïdor. Espanya els ofereix misèria, accidents de tren i atur. Catalunya els hi ofereix un futur. I ni tu ni la resta d'escòria botiflera ho podreu amagar més temps. Se puede animar a La Roja y tener pasaporte catalan, vaya si se puede.

  ResponElimina
 2. Bé...,
  Podria ser que fos un deix del nacionalisme. Mirar la puresa, els orígens ancestrals, etc. Desitjos frustrats de nobleses insatisfetes...? Estic totalment amb Granollacs que cansa molt aquesta mania de voler separar el que és un fet, i gens menyspreable, la convivència de tots els qui han vingut a conviure a casa nostre. No són aquests els qui han malmès casa nostra, ni molt menys. Cal mirar dins de les nostres pròpies cases qui ens ha embrutat el terra. Que de pobres i necessitats tots en podem ser i, alhora, valdre més que el magnat.
  En fi, espero i desitjo que només li sigui un deix que corregeixi ben aviat, com aquell que ja ha suprimit del "nena, noia, etc..." que sempre feia servir fins a convertir-l'ho en ofensa...

  ResponElimina
 3. Els dos moviments independentistes més inequívocs dels últims temps estan liderats per persones que es diuen Carretero o López. I en som molts, de militants de base de l'independentisme, de cognoms castellans.
  Això CiU ho deu tenir força apamat. Mantenir el discurs perenne de la por, del trencament de la cohesió social no fa més que debilitar un independentisme que ja és majoritari.
  Si hem de valorar els fets i no les paraules, CiU és possiblement una de les millors eines per frenar l'independentisme. Cal semblar que hi ets a dins per poder aturar-lo.

  ResponElimina
 4. M'ha fet venir al cap un de CiU que anomena catalans catalans a aquells de família amb cognoms catalans i de arrels que es perden en el temps (?) al País. Per tant, per a alguns la cosa és així sense pensar més enllà. També és un problema definir qui és català i qui no perquè es pot fer de diferents punts de vista: el que viu i treballa, el que a més a més ho vol ser, l'espanyol de Catalunya com diuen Falange, PPSOE i Cs, etc

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas