Falten 880 dies: reconstruir el Tribunal de Contrafaccions

Entre les iniciatives historiogràfiques que es preparen per a l'any 2014 he conegut, amb satisfacció, la que treballa en l'edició de tots els materials que encara es conserven en relació al denominat Tribunal de Contrafaccions. Segons els clàssics en l'estudi de les institucions catalanes de l'època constitucional (abans del seu assassinat a mans dels Borbons), aquest tribunal constituí la culminació del nostre sistema propi de dret públic. Del nostre Estat. Reclamat amb insistència des del segle XVI, el Tribunal de Contrafaccions fou finalment creat per les Corts de Felip d'Anjou (1701-1702) amb la finalitat d'actuar com a màxima instància d'apel·lació en cas de conflicte entre la terra i el rei. Com una mena de Tribunal Constitucional. Per primer vegada al llarg de la història del nostre estat propi, decidiria aquests casos una instància formada per representants dels dos poders en litigi, atès que fins aleshores els havia substanciat (sempre a major glòria dels interessos del monarca) la Reial Audiència de Catalunya.

Desgraciadament, és molt poc el que avui se sap sobre la seva activitat i organització real, més enllà de les disposicions de creació. Res no coneixem del destí del seu arxiu propi, molt probablement desaparegut com a conseqüència de les actuacions repressores de la nova administració judicial borbònica després del 1714. Una consulta ràpida del Portal de Archivos Españoles ratifica la inexistència de documentació del Tribunal de Contrafaccions a l'Arxiu de la Corona d'Aragó, l'Arxiu Reial de Barcelona. Sí es coneixen, però, esparsos per diferents arxius i biblioteques del nostre país, alguns documents en forma de sentències, interlocutòries, al·legacions i altres materials impresos de caràcter processal que s'estan aplegant per donar cos a aquesta tan necessària obra recopilatòria. Confiem que de la seva anàlisi en conjunt emani nova llum sobre la darrera gran institució nacional creada pels catalans abans de la liquidació del nostre estat constitucional per l'imperialisme castellà.

P.S. Falten 880 dies per a l'11 de setembre de 2014.

Comentaris

 1. Al M.H.president de la G.Cat: perquè no aprofitar una data com la demà, 14 d'abril, per proclamar la independència de Catalunya?. Així, de sobta, sense avisar als nostres pro-homs de la cort de Madrit. Ben segur, que el poble català sortirà a celebrar l'esdeveniment, li farà costat, li ho agrairà, donanda la situació del nostre país.
  Li venen cagarrines M.H.?. Doncs faci el favor de dimitir i deixi que per dignitat i en memòria dels nostres avant-passats, "uns altres li facin la feina". Ben cordialment, un català.

  ResponElimina
 2. Molt interessant i una cosa que desconeixia. Si no teniu inconvenient, ho comparteixo als blocs : http://herois1714alella.wordpress.com i http://devolucio.wordpress.com
  Si teniu algun inconvenient digueu-m'ho i els suprimeixo immediatamant
  (salvadorbf@gmail.com)
  Moltes gràcies

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Col·locats els regiments cal identificar la cinquena columna (#prouespoli)